VIDEO - Conversia datelor în sistemul de coordonate național Stereo 70 utilizând Pix4D Mapper

VIDEO - Conversia datelor în sistemul de coordonate național Stereo 70 utilizând Pix4D Mapper

Ești topograf sau lucrezi în cadastru sau în domenii unde folosești sisteme de proiecție stenografice? Atunci probabil ai trecut prin situația de a fi nevoit să corectezi datele tale datorită sistemelor diferite de proiecție pe care le folosesc ehipamentele profesionale și sistemul național al României, Proiecția Stenografică 1970.

Dacă ai această problemă și lucrezi cu software-ul PIX4D Mapper, acest articol vine să îți ușureze munca. Pentru a avea o conversie corectă în sistemul național de coordonate Stereo 70 cu software-ul PIX4D Mapper, urmează tutorialul din acest articol (vezi tutorialul video mai jos).

Atenție! În cazul în care faceți corecția planului utilizând GCP-uri colectate în Stereo 70 cu receiver GNSS precum Emlid RS2+ sau RS3, nu este nevoie de această metodă adițională.

În cazul în care zborul a fost realizat cu metoda PPK sau RTK, iar pozele sunt georeferențiate în sistemul WGS 84 (EPSG 4326) atunci această metodă este obligatorie pentru a avea un output precis pe hartă.

Pentru conversie vom folosi programul TransDatRo oferit de Centrul Național de Cartografiere pe care îl puteți descărca de aici.

stereo 70 in pix4d mapperÎn prima etapă, vom deschide PIX4D Mapper, vom crea un proiect nou, vom alege pozele cu maparea care ne interesează și vom descărca datele GPS delimitate de virgule într-un fișier de tip text.

stereo 70 in pix4d mapper

Într-un fișier de tip Excel vom împărți coordonatele x, y, z, pe 3 coloane, după care le vom copia în tabelul care va face conversia coordonatelor în grade, minute și secunde pentru a le pregăti pentru programul TransDatRo.

Stereo 70 in pix4d mapper

În tabelul de conversie putem prelungi formula în funcție de câte linii cu coordonate avem, după care copiem coloana finală cu coordonate verzi.

stereo 70 in pix4d mapper

Vom crea un nou fișier de tip text în care vom copia coordonatele tranformate și la care vom adăuga pe prima linie START și pe ultima linie ENDF.

stereo 70 in pix4d mapper

Fișierul creat îl vom introduce în programul TransDatRo și vom alege prima conversie din ETRS89 în Stereo 70 care va face conversia coordonatelor și le va salva într-un fișier text.

stereo 70 in pix4d mapper

După conversie, vom deschide din nou coordonatele din fișierul text, într-un fișier de tip Excel pentru a delimita informația după care vom extrage doar coordonatele fără ordinea lor numerică.

stereo 70 in pix4d mapper

Vom face un fișier text nou în care vom copia coordonatele Stereo 70 finale.

stereo 70 in pix4d mapper

Le vom introduce în PIX4D Mapper în punctul în care am rămas, schimbând sistemul de coordonate al proiectului în Stereo 70. Aveți grijă ca măsurarea GCP-urilor să fie făcută în același sistem dacă folosim această metodă de verificare a erorilor.

stereo 70 in pix4d mapper

Tutorial video:

Completați acest formular de contact, iar noi vă vom trimite fișierul Excel cu care puteți realiza conversia în Stereo 70 în programul PIX4D Mapper pe mail, alături de fișierul executabil pentru TransDatRo.

Înapoi la blog