Aplicarea dronelor in Arheologie – avantaje si utilitati

Introducere

Datorita evolutiei rapide a tehnologiei, sistemele UAV (Drone) sunt din ce in ce mai accesibile si mai performante având o arie vastă de aplicabilitate. In acest articol vom aprofunda aplicabilitatea si beneficiile aduse de drone in domeniul arheologiei.

Avantaje

Avantaje cheie ale unei drone:

  • Eficienta – operarea automatizata salveaza timp si asigura rezultate comparabile

  • Calitate inalta a datelor – autopilot avansat si camere de inalta rezolutie asigura fidelitatea datelor corectate

  • Flexibilitate – capturarea si prezentarea datelor din perspective imposibile prin metodele clasice

Animatie sit 360 - La Orizont

Ce se poate face cu datele colectate de drona?

Din imaginile colectate cu drona se pot genera o multitudine de alte date. Ca si exemplu in acest articol avem o harta, cu o precizie de 0.4 cm, a unui sit descoperit în timpul lucrarii la centura de sud a Timisoarei pe baza careia s-au facut mai multe analize.

Ortofotoplan

Ortofotoplan

Ortofotoplanul este o imagine de ansamblu, foarte detaliata, creata cu ajutorul datelor capturate de drona. Ortofotoplanul prezentat este georeferentiat si are o rezolutie spatiala de 1.1 cm/pixel.

Datorita acuratetei ridicate se pot face masuratori 2D exacte, de exemplu, intre sapaturi – determinand cu usurinta locatia relativa a osemintelor sau artefactelor descoperite.

Un alt beneficiu cu aplicabilitate in arheologie este localizarea si organizarea sapaturilor, imaginea de ansamblu ofera o perspectiva vizuala unica asupra sitului usurand considerabil atat evidenta cat si prezentarea lucrărilor.

Model digital de elevatie

OrtofotoplanOrtofotoplan

Modelul digital de elevatie sau DEM (Digital Elevation Model) este reprezentarea digitala a suprafetei pamantului si contine milioane observatii altimetrice. Ofera o perspectiva detaliata a tuturor denivelarilor prezente pe suprafata analizata.  Modelul prezentat are rezolutie spatiala de 4.4 cm/pixel

Sectiune sapatura - La Orizont

Modelul digital al elevatiei este foarte util la masurari de elevatie si sectiuni. Cu ajutorul acestui model putem vedea cu exactitate profilul sapaturii, astfel se poate determina adancimea exacta la care au fost gasite osemintele sau artefactele. Adancimea sapaturii prezentate mai sus este de 1.6 metri.

Analiza masurare volum - La Orizont

O alta utilitate, asa cum se poate observa si in imaginea de mai sus, este calcularea volumului de sol dislocat la sapaturi. Util in a arata cat de mult a fost de sapat pentru recuperarea artefactului in cauza. Pentru sapatura prezenta mai sus s-au excavat aproximativ 5 metri cubi.

Point cloud

Nor de puncte sau Point Cloud este un set de date format din puncte aflate într-un spațiu 3D, triangulate pe baza imaginilor capturate de drona. In cazul de fata este util in determinarea legaturilor directe intre obiectele sau suprafele prezente in situl arheologic.

In point cloud se pot face masuratori fixe intre toate obiecle aflate in spatiul 3D, implicit intre artefacte, oseminte sau alte descoperiri. In acest fel se pot face corelari directe intre ele pentru putea a determina in continuare alte date precum tipul de sit, perioada, activitatea etc.

Model 3D

Un model 3D este o reprezentare vizuala si matematica a unei suprafete sau obiect in spatiul tridimensional. Permine vizualizarea sitului, osemintelor sau artefactelor descoperite din orice unghi.

Animatie model 3D - La Orizont

Desi modelele 3D pot fi folosite si pentru masuratori, cea mai mare valoare adaugata o au in prezetarea rezultatelor cat si tururi virtuale in situl arheologic. In acelas fel pot fi scanate si prezentate descoperirile facute, oferind o intelege mai buna asupra sitului si semnificatia acestuia in trecut. Acestea se pot vizualiza si suprapune peste modelul 3D al locatiei unde au fost gasite sau se pot folosi pentru o reconstructie digitala.

Concluzii

Sunt multe aplicatii ale dronelor in arheologie care pot oferi perspective noi asupra sitului si obiectelor descoperite, totodata fiind eficiente – economisind timp in procesul de organizare si prezentare.

  • Masuratori – 2D, 3D, sectiuni si volume

  • Evidenta – oraganizarea eficienta a descoperirilor si locatiile aferente

  • Analize de la distanta – a sitului, descoperirilor si situatiei de pe teren

  • Modele 3D – cu fidelitate inalta

  • Tur virtual – VR a sitului sau artefactelor

Digitalizarea sitului arheologic aduce de la site alte avantaje precum fidelitatea datelor, prezentari si colaborari online de la distanta, flexibilitate in decizii, iar cel mai important intr-o perioada ca aceasta, siguranta.

Dorești mai multe detalii? Ne poți contacta oricând pentru o consultație gratuită.