Legislatie drone 2021: Cum zbori legal cu drona in Romania?

Pentru a asigura libera circulatie a dronelor in siguranta in Uniunea Europeana, EASA a elaborat norme europene comune. Aceasta abordare are ca scop aplicarea celor mai inalte masuri standard de siguranta obtinute in aviatie civila si in cazul dronelor. Noile reglementari se bazeaza pe o evaluare a riscului de exploatare si stabilesc un echilibru intre obligatiile producatorilor de drone cat si ale operatorilor in ceea ce priveste siguranta, respectarea vietii private, protectia mediului, protectia impotriva zgomotului si securitatea.

Noua legislatie se asigura ca pilotii de drone, fie ca sunt de natura recreativa sau profesionala, vor intelege in mod clar regulile privind siguranta zborului, si ce le este permis. Totodata, noile reglementari acopera fiecare tip de operatiune in cazul:

 • Celor care nu necesita o autorizatie de zbor;

 • Celor care necesita o autorizatie de zbor si de operator certificat.

Cine trebuie sa se inregistreze?

Pilotii care detin o drone cu o masa mai mare de 250g, care nu este o jucarie sau este echipata cu camera video si microfon trebuie inmatriculata la Autoritatea Aeronautica Civila Romana si sa sustina examenul teoretic pentru categoria in care doreste sa opereze, inainte de a avea permisiunea de zbor.

Care sunt cerintele minime de pregatire a pilotilor la distanta conform noii legislatii?

Noile categorii bazate pe tipurile de operatiuni:

De la 1 Ianuarie 2021, exista 3 categorii de operatiuni bazate pe nivelurilor de risc.

Categoria “Open” ( ”Deschisa”)

Categoria “Open” se adreseaza tipurilor de operatiuni cu cel mai scazut risc, cu conditia ca operatorul de drone sa indreplineasca cerintele minime pentru categoria in care intentioneaza sa zboare. Aceasta categorie este impartita in 3 subcategorii denumite A1, A2 si A3 iar fiecare drone este marcata cu o eticheta de indentificare a clasei C0, C1, C2, C3 si C4.

Deoarece etichetele de identificare a clasei vor fi disponibile mai tarziu pe piata, dronele fara eticheta de identificare pot fi utilizate pana la 1 Ianuarie 2023, verificand greutatea dronei pentru identificare subcategoriei din tabelul urmator (sursa):

Riscurile operationale din categoria “deschis” sunt considerate reduse si prin urmare, nu este necesara autorizarea inainte de inceperea unui zbor daca indepliniti cerintele categoriei necesare.

Exceptie: Instruirea nu este obligatorie dacă UAS are o etichetă C0 sau dacă, fără o etichetă de identificare a clasei, masa sa este mai mică de 250g.

 UAS  Operational  Operator/pilot drona
 Clasa MTOM Subcategoria Restrictii operationale Inregistrarea operatorului la distanta Competente pilot la distanta Varsta minima
 De constructie privata <250g A1 (poate deasemenea zbura in categoria A3)  -nu zboară deasupra persoanelor neimplicate (dacă se întâmplă, trebuie minimizat timpul de survol);

-nu zboară deasupra mulțimilor de oameni

 Nu, daca drona nu are camera/senzor si drona nu este jucarie  -nu necesita instruire  Nu este varsta minima
 Drona fara clasa de identificare  <500g  Da  -citeste manualul utilizatorului;

-efectueaza instruirea si examinarea la AACR

 16
 Drona fara clasa de identificare  <2kg A2 (poate deasemenea zbura în categoria A3)  -nu zboara deasupra multimilor de oameni;

-pastreaza distanta orizontala de 50m de persoanele neimplicate

 Da -citeste manualul utilizatorului;

-efectueaza instruirea si examinarea la AACR

 16
 Drona fara clasa de identificare  <25kg  A3  -nu zboara in apropierea persoanelor;

-zboara in afara zonelor urbane (150m distanta)

 Da -citeste manualul utilizatorului;

-efectueaza instruirea si examinarea la AACR

 16

Care sunt conditiile de incadrare in categoria “open” / “deschise”

 • Vârsta minimă a pilotului la distanță: 16 ani sau operațiunea este efectuată sub supravegherea directă a unui pilot la distanță care îndeplinește cerințele aplicabile;

 • Înregistrarea operatorului UAS (se pot aplica excepții);

 • Promovarea unei instruiri teoretice și a unui examen online;

 • Menținerea întotdeauna UAS în raza vizuală („vizualizarea primei persoane” și Modul urmează-mă” pot fi considerate în anumite condiții ca fiind în raza vizuală);

 • Înălțimea maximă a operării: 120m;

 • Operarea la o distanță sigură de oameni în conformitate cu subcategoria A1 aplicabilă (fără survolarea mulțimilor de oameni și presupunerea că nu vor fi survolate personae neimplicate), A2 (fără survolarea persoanelor neimplicate și operațiuni la o distanță orizontală sigură) sau A3 (în cadrul operațiunii UAS fără pericol pentru persoanele neimplicate);

 • UAS cu o greutate maximă la decolare mai mică de 25kg și marcată conform cerințelor aplicabile;

 • Fără transport de mărfuri periculoase și fără lestarea de materiale.

În subcategoriile deschise A1 și A3 va trebui sa urmariti un curs de instruire și promovarea examenului asociat (online – e-learning). Examenul este compus din 40 de intrebari grila, iar promovarea acestuia se obtine cu un scor de minim 75% sau 30 de raspunsuri corecte.

In subcategoria deschise A2, după promovarea elementelor pentru subcategoria deschise A1 și A3, solicitantul va trebui să finalizeze o pregătire practică individuala (în condițiile operaționale din subcategoria deschise A3) și să promoveze un examen suplimentar; Examenul este compus din 30 de intrebari grila, iar promovarea acestuia se obtine cu un scor de minim 75% sau 22 de raspunsuri corecte.

In cazul in care nu veti reusi sa obtineti un punctaj necesar, testul se poate repeta dupa 24h.

Raspunsurile intrebarilor grila se gasesc in documentatia pusa la dispozitie de Autoritatea Aeronautica Civila in platforma online din sectiunea drone. Tot aici veti putea sustine examenul dupa ce a-ti studiat in amanunt materialele pregatite.

Dacă nu îndepliniți una dintre cerințele categoriei deschise (inclusiv distanțele orizontale de siguranță), intrați în categoria specifice. Categoria specifice se bazează pe metodologia SORA.

Categoria “Specific” (“Specifice”)

Daca nu a-ti indeplinit cerintele categoriei “open”,inclusiv distantele pe orizontala de siguranta, atunci va incadrati in categoria “specific”, aceasta categorie se adreseaza operatiunilor mai riscante. Pentru a opera in aceasta categorie, in calitate de operator de drone, aveti nevoie de autorizatie operationala de la AACR, cu exceptia in care operatiunea este acoperita de un scenariu standard.

In cazul in care operatiunea dumneavoastra nu este acoperita de un scenario standard atunci trebuie sa aveti o autorizatie operationala inainte de a incepe operatiunea.

Pentru detalii in amanunt, va trebui sa consultati documentatia depusa de AACR in sectiunea drone.

Care sunt conditiile de incadrare in categoria “specific” (“specifice”)

 • Vârsta minimă a pilotului la distanță: 16 ani;

 • Înregistrarea obligatorie a operatorului UAS;

 • Evaluarea specifică a riscului operațional („SORA”) efectuată de operatorul UAS înainte de a solicita autorizația AACR

Categoria “Certified” (“certificate”)

Categoria “certificate” se adreseaza operatiunilor cu cel mai mare risc:

 • O mulțime de oameni este survolată cu un UAS cu o lungime mai mare de 3m;

 • Atunci când operațiunea implică transportul de persoane sau transportul de mărfuri periculoase care pot duce la un risc ridicat pentru terți în caz de accident;

 • Normele detaliate referitoare la categoria certificate sunt încă în curs de dezvoltare la nivelul UE.

Pentru a fi la curent cu ultimele reglementar si reguli de zbor pentru drone, va trebui sa urmariti platforma oferita de AACR, unde ve-ti afla si de eventualele modificari care vor avea loc.