Crearea unui model digital arheologic cu ajutorul dronei.

Folosirea dronelor in arheologie este tot mai des intalnita deoarece acestea ofera imagini aeriene foarte detaliate deasupra siturilor si caracteristicilor arheologice, uneori acestea fiind folosite pentru a a le putea gasi mai usor. 

Munca de teren in arheologie poate fi deseori epuizanta deoarece inspectia zonei de interes trebuie facuta la pas iar in cazul unei suprafete mari sau foarte mari aceasta poate costa mult timp si resurse.

Movila de la Susani - arheologie

Cu ajutorul dronelor, inspectia siturilor arheologice este semnificativ mai rapida si mai precisa, ulterior imaginile fiind procesate cu soft-uri de fotogrametrie oferind o gama variata de analize si masuraturi care pot fi refolosite ori de cate ori este necesar.

Totodata monitorizarea siturilor arheologice ofera posibilitatea determinarii modificarilor acestora cu privire la aspecte ca nivelul si avansul de vegetatie, afectarea sau deteriorarea lor in urma activitatilor agricole sau motive naturale, care permit planificarea actiunilor din timp.

Localizarea sitului arheologic analizat

Harta Susani - Locatie movila arheologica

Situl arheologic Susani – Gramurada de la Jupani este localizata pe latura nordica a localitatii Susani com. Traian Vuia, jud. Timis si face parte dintr-un grup de 4 movile. Aceasta dateaza de la inceputul epocii de bronz, mai exact Hallstatt A.

Modelul 3D

Model 3D Movila arheologie

Modelul 3D poate fi folosit pentru masuratori si pentru crearea tururilor virtuale. De asemenea zonele descoperite pot fi scanate in vederea unei intelegeri mai bune asupa sitului si vizualizarea sa in spatiu. Folosind modelul 3D el poate fi folosit pentru reconstructia digitala.

Model arheologic 3D - Sit arheologic

Ortofotoplan

Pentru obtinerea unei precizii inalte, echipa a folosit GCP-uri (ground control points) georeferentiate care cu ajutorul acestora s-a reusit crearea unui model de o precizie de 0.55 cm.

Zborul a avut loc la o altitudine de cca. 40m deasupra sitului, iar intervalul camerelor a fost setat la 2 secunde. Pentru crearea modelului au fost folosite 920 de fotografii, rezultand intr-un dense point cloud de 150.094.956 puncte, iar modelul 3D contine 30.018.902 de poligoane

Ortofotoplanul prezentat are o rezolutie spatiala de 2.61cm/pixel.

Datorita acuratetei ridicate se pot face masuratori 2D exacte intre sapaturi determinand cu usurinta locatia descoperirilor.

Ortofotoplan masuratori 2D - Distanta dintre sapaturi

Model digital al elevatiei

Rezolutia DEM-ului (digital elevation model) este reprezentarea digitala a suprafetei pamantului, si ofera o perspectiva detaliata a tuturor denivelarilor prezente pe suprafata analizata. In urma analizelor efectuate rezolutia DEM-ului prezentat este de 1.98cm/pixel. 

Ortofotoplan movilaModel digital de elevatie

Linia marcata cu numarul 1 reprezinta adancimea sapaturilor facute in vederea descoperirilor arheologice, unde movila de pamant are o inaltime de circa 4.8m iar descoperirile au fost facute la o adancime de de 3.7m.

DEM Inaltime movila
DEM Adancime sapatura movila

CONCLUZIE

Digitalizarea proiectelor de acest tip aduc avantaje precum posibilitatea colaborarii la distanta cu alti arheologi dar si flexibilitatea in decizii.

Daca ti-a placut acest articol vezi si alt proiect arheologic la care echipa La Orizont a avut parte.