Introducere

Datorita evolutiei rapide a tehnologiei, sistemele UAV (Drone) sunt din ce in ce mai accesibile si mai performante avand o arie vastă de aplicabilitate. In acest articol vom aprofunda aplicabilitatea si beneficiile aduse de drone in domeniul agriculturii de precizie.

Drona fixed wing - Trinity F90+

Drona profesionala fixed-wing – Trinity F90+

Agricultura de precizie presupune optimizari constatate in toate ariile fluxului tehnologic pentru a creste eficienta si implicit productia. Subiectul pe care il abordam in acest blog este optimizarea directiei de semanat in functie de modelul de elevatie al terenului, pentru a preveni baltirile dintre randuri.

Avantaje

Avantaje cheie ale unei drone:

 • Eficienta – operarea automatizata salveaza timp si asigura rezultate comparabile

 • Calitate inalta a datelor – autopilot avansat si camere de inalta rezolutie asigura fidelitatea datelor colectate

 • Flexibilitate – capturarea si analizarea datelor din perspective imposibile prin metodele clasice

Dronele au avut și continuă să aibă un impact semnificativ în agricultura de precizie. La ora actuală există sisteme complexe unde utilaje inteligente își modifică parametrii de lucru pe baza datelor colectate cu drona. Pentru mai multe detalii în acest sens vizitează articolul nostru anterior despre Ce este rata de aplicare variabila?

Aplicatii actuale ale dronelor in agricultura de precizie:

 • Analize ale plantelor – spectrul RGB si numarare

 • Analize de sanatate a plantelor – analize multispectrale

 • Aplicare de tratamente

 • Rata de aplicare variabila

 • Analize ale terenului

In cazul de fata si scopul acestui articol, avantajele principale sunt:

 • analiza terenului la un nivel foarte mare de detaliu,

 • stabilirea locurilor cu risc ridicat de baltire si

 • determinarea unei directii de semanat cat mai optime.

Astfel avantajul final pentru fermier este cresterea productiei.

Analize ale elevatiei

Pentru a determina directia optima de semanat s-au facut mai multe analize:

 • Analize generale de elevatie

 • Sectiuni

 • Baltiri

Suprafata totala analizata este de aproximativ 29 de hectare. La prima vedere terenul pare drept, fara denivelari.

Ortofotoplan

Ortofotoplanul este o imagine de ansamblu, foarte detaliata, creata cu ajutorul datelor capturate de drona. Ortofotoplanul prezentat este georeferentiat cu o precizie de 0,21 centimetri si are o rezolutie spatiala de 1,1 cm/pixel.

Model digital de elevatie

Modelul digital de elevatie sau DEM (Digital Elevation Model) este reprezentarea digitala a suprafetei pamantului si contine milioane observatii altimetrice. Ofera o perspectiva detaliata a tuturor denivelarilor prezente pe suprafata analizata.

Pentru analizele de elevatie ale terenului in cauza, din imaginile colectate cu drona a fost creat un model digital de elevatie georeferentiat cu o precizie de 2,1 centimetri si o rezolutie de 3,7 cm/pixel. Acuratetea ridicata asigura masuratori de precizie iar pe baza acestuia s-au facut toate analizele prezentate in continuare. In imaginea de mai sus suprafetele inalte sunt reprezentate cu rosu iar suprafetele joase cu albastru.

Analiza elevatiei

Dupa cum se poate observa in imaginea de mai sus, suprafata terenului prezinta denivelari desi acestea nu se pot observa cu ochiul liber. Acest lucru insemna ce terenul analizat poate beneficia de optimizari iar productia poate fi crescuta. In imaginea de mai sus suprafetele inalte sunt reprezentate cu galben iar suprafetele joase cu albastru.

Sectiuni

Pentru a determina directia optima de semanat au fost alese 2 zone principale de interes in care s-au facut sectiuni. Sectiunile sunt importante deoarece ne arata profilul elevatiei in zona respectiva, astfel putem determina cu exactitate diferenta de elevatie cat si locatia acesteia.

Secțiunea 1 din imaginea de mai sus are cel mai inalt punct 131.09 metri iar in cel mai jos punct 129.70 metri.

Diferenta intre cel mai inalt punct si cel mai jos punct este de 1.39 metri.

Secțiunea 2 din imaginea de mai sus are cel mai inalt punct 131.34 metri iar in cel mai jos punct 129.87 metri.

Diferenta intre cel mai inalt punct si cel mai jos punct este de 1.47 metri.

Baltiri

De asemenea sunt prezente si cateva zone cu risc ridicat de baltire, 8 mai exact. Datorita preciziei hartii, coordonatele exacte ale acestora pot fi extrase iar baltirile pot fi apoi corectate pe baza lor.

Determinarea directiei de semanat

Luand in considerare toate aspectele mentionate mai sus, pentru optimizarea directiei de semanat s-a determinat impartirea terenului in doua suprafete distincte.

Avand in vedere rezultatele primei sectiuni, directia optima de semanat este la un unghi de 15 grade fata de nord, astfel apa se poate scurge din cel mai inalt punct al parcelei – care se afla centrat perpendicular pe directia de semanat – spre marginile acesteia in canalele de scurgere, conform ilustratiei de mai sus.

In cazul celei de-a doua suprafate, directia optima de semanat este la un unghi de 77 de grade fata de nord, pastrand un unghi de 90 de grade fata de directia elevatiei. Astfel precipitatiile se vor scurge din cel mai inalt punct spre cel mai jos.

Concluzii

Au fost descoperite 8 zone cu risc ridicat de baltiri iar directia de semanat a fost optimizata pentru toata parcela. Avantajele oferite sunt foarte evidente in acest articol. Cu ajutorul dronelor am reusit sa identificam lucruri imposibil de descoperit prin metodele clasice, iar drona este la fel de importanta ca oricare alt utilaj si nu ar trebui sa lipseasca din dotarea unui fermier modern.

Ce am aflat in urma acestui zbor:

 • Am identificat zonele cu risc ridicat de baltiri

 • Am optimizat directia de semanat pentru evitarea baltirilor intre randuri

Terenul tau ce riscuri are? Ne poti contacta oricand pentru o consultatie gratuita!

Model de Elevatie