Drone in arheologie

Aplicații ale dronelor în arheologie

Aplicații ale dronelor în arheologie – avantaje si utilități

Introducere

Datorită evoluției rapide a tehnologiei, sistemele UAV (drone) sunt din ce în ce mai accesibile și mai performante, având o arie vastă de aplicabilitate. În acest articol vom aprofunda aplicabilitatea și beneficiile aduse de drone în domeniul arheologiei.

drone in arheologie

Avantaje

Avantaje cheie ale unei drone:

  • Eficiența – operarea automatizată salvează timp și asigură rezultate comparabile

  • Calitate înaltă a datelor – autopilot avansat și camere de înaltă rezoluție asigură fidelitatea datelor corectate

  • Flexibilitate – capturarea și prezentarea datelor din perspective imposibile prin metodele clasice

 drone in arheologie

Ce se poate face cu datele colectate de dronă?

Din imaginile colectate cu drona se pot genera o multitudine de alte date. Ca și exemplu, în acest articol avem o hartă, cu o precizie de 0.4 cm, a unui sit descoperit în timpul lucrării la centura de sud a Timișoarei pe baza căreia s-au facut mai multe analize.

Ortofotoplan

 drone in arheologie ortofotoplan

Ortofotoplanul este o imagine de ansamblu, foarte detaliată, creată cu ajutorul datelor capturate de dronă. Ortofotoplanul prezentat este georeferențiat și are o rezoluție spațială de 1.1 cm/pixel.

drone in arheologie ortofotoplan

Datorită acurateții ridicate, se pot face măsurători 2D exacte, de exemplu, între săpături – determinând cu ușurință locația relativă a osemintelor sau artefactelor descoperite.

drone in arheologie ortofotoplan

Un alt beneficiu cu aplicabilitate în arheologie este localizarea și organizarea săpăturilor, imaginea de ansamblu oferind o perspectivă vizuală unică asupra sitului și ușurând considerabil atât evidența cât și prezentarea lucrărilor.

Model digital de elevație

DEM si Ortofotoplan

Modelul digital de elevație sau DEM (Digital Elevation Model) este reprezentarea digitală a suprafeței pământului și conține milioane de observații altimetrice. Oferă o perspectivă detaliată a tuturor denivelărilor prezente pe suprafața analizată. Modelul prezentat are rezoluție spațială de 4.4 cm/pixel.

drone in arheologieModelul digital al elevației este foarte util la măsurări de elevație și secțiuni. Cu ajutorul acestui model putem vedea cu exactitate profilul săpăturii, astfel se poate determina adâncimea exactă la care au fost găsite osemintele sau artefactele. Adâncimea săpăturii prezentate mai sus este de 1.6 metri.
drone in arheologie

O altă utilitate, așa cum se poate observa și în imaginea de mai sus, este calcularea volumului de sol dislocat la săpături. Util în a arăta cât de mult a fost de săpat pentru recuperarea artefactului în cauză. Pentru săpătura prezentă mai sus s-au excavat aproximativ 5 metri cubi.

Point cloud

drone in arheologie

Norul de puncte sau un Point Cloud este un set de date format din puncte aflate într-un spațiu 3D, triangulate pe baza imaginilor capturate de dronă. În cazul de față este util în determinarea legăturilor directe între obiectele sau suprafețele prezente în situl arheologic.

drone in arheologie

În point cloud se pot face măsurători fixe între toate obiectele aflate în spațiul 3D, implicit între artefacte, oseminte sau alte descoperiri. În acest fel se pot face corelări directe între ele pentru putea a determina în continuare alte date precum tipul de sit, perioada, activitatea etc.

Model 3D

drone in arheologie

Un model 3D este o reprezentare vizuală și matematică a unei suprafețe sau obiect în spațiul tridimensional. Permite vizualizarea sitului, osemintelor sau artefactelor descoperite din orice unghi.

Deși modelele 3D pot fi folosite și pentru măsurători, cea mai mare valoare adaugată o au în prezetarea rezultatelor cât și tururi virtuale în situl arheologic. În același fel pot fi scanate și prezentate descoperirile făcute, oferind o înțelegere mai bună asupra sitului și semnificația acestuia în trecut. Acestea se pot vizualiza și suprapune peste modelul 3D al locației unde au fost găsite sau se pot folosi pentru o reconstrucție digitală.

Concluzii

Sunt multe aplicații ale dronelor în arheologie care pot oferi perspective noi asupra sitului și obiectelor descoperite, totodată fiind eficiente – economisind timp în procesul de organizare și prezentare.

  • Măsurători – 2D, 3D, secțiuni și volume

  • Evidența – organizarea eficientă a descoperirilor și locațiile aferente

  • Analize de la distanță – a sitului, descoperirilor și situației de pe teren

  • Modele 3D – cu fidelitate înaltă

  • Tur virtual – VR a sitului sau artefactelor

Digitalizarea sitului arheologic aduce de la site alte avantaje precum fidelitatea datelor, prezentări și colaborări online de la distanță, flexibilitate în decizii, iar cel mai important într-o perioadă ca aceasta, siguranța.

Dorești mai multe detalii? Ne poți contacta oricând pentru o consultație gratuită.

Înapoi la blog