Cum să obții eticheta pentru Clasa C2 pentru seria de drone DJI Mavic 3 Enterprise și Matrice 30. Ghid practic

Cum să obții eticheta pentru Clasa C2 pentru seria de drone DJI Mavic 3 Enterprise și Matrice 30. Ghid practic

EASA (Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene) a introdus în 2021 Sistemul European de Clasificare a Dronelor, un sistem de reglementări care caracterizează dronele în funcție de greutate, capabilități și scopul utilizării. Acest sistem cere operatorilor de drone să obțină un certificat pentru categoria de drone pe care le operează. Reglementările au fost implementate treptat, iar operatorii puteau zbura până acum fără ca drona să fie încadrată într-o clasă C, însă obținerea certificării va fi obligatorie începând de la 1 ianuarie 2024.

 

Din fericire, seriile Mavic 3 și Matrice 30 se încadrează în clasa C2 după nivelul de identificare a clasei (vezi aici mai multe despre clasificare dronelor după reglementările EASA), iar procesul de obținere a acestei certificări este foarte simplu și rapid. Dacă deții una dintre dronele:

  • Mavic 3 Thermal
  • Mavic 3 Enterprise
  • Mavic 3 Multispectral
  • Matrice 30
  • Matrice 30T

acest articol îți va arăta tot ce trebuie să faci pentru a obține eticheta de clasa C2.

 

Primul pas constă în actualizarea firmware-ului prin aplicația DJI Pilot 2. Această actualizare, în special pentru versiunea 7.1, este esențială pentru a asigura pregătirea RemoteID, o cerință pentru conformitatea C2.

După finalizarea actualizării firmware-ului la versiunea 7.1 prin aplicația DJI Pilot 2, o notificare pop-up va solicita utilizatorilor să acceseze pagina de aplicație C2 Label. Acest proces simplificat permite utilizatorilor să solicite eticheta C2 direct de pe ecranul de pornire al DJI Pilot 2 atingând opțiunea „Aplicare”.

Al treilea pas în obținerea etichetei de identificare a clasei C2 pentru drona dumneavoastră DJI implică completarea unui scurt formular de cerere prin intermediul sistemului. După furnizarea detaliilor necesare, utilizatorii pot depune cererea. În urma acestui proces, etichetele C2 vor fi expediate și livrate prin poștă într-un interval de timp scurt. Această metodă simplă și eficientă asigură obținerea fără probleme și în timp util a certificării necesare pentru conformitatea cu reglementările.

Următorul pas presupune atașarea etichetelor C2 obținute și efectuarea unei modificări necesare dronei. Pentru dronele din seria Mavic 3 Enterprise și Matrice 30, utilizatorii trebuie să treacă la elice cu zgomot redus, în conformitate cu reglementările etichetei C2. Este important să rețineți că aceste elice cu zgomot redus sunt vândute separat, iar utilizatorii sunt responsabili pentru achiziția lor. Elicele pot fi achiziționate prin dealerii locali sau prin magazinul DJI. Asigurarea atât a etichetării corespunzătoare, cât și a utilizării elicelor conforme contribuie la îndeplinirea reglementărilor locale și la menținerea aderării la standardele de identificare a clasei C2. Pentru dronele din seria Mavic 3 E, modelul de elice cu zgomot redus este 8658F, iar pentru dronele din seria Matrice 30, modelul de elice este R1676.

Al cincilea pas implică furnizarea de dovezi privind respectarea reglementărilor. După atașarea etichetelor C2 și schimbarea la elice cu zgomot redus, utilizatorii trebuie să încarce o fotografie a dronei ca dovadă a conformității. Acest pas este crucial pentru aplicația de etichetă de identificare a clasei, iar după verificarea cu succes, utilizatorii vor primi certificatul C2. Acesta finalizează procesul, asigurându-se că drona îndeplinește standardele necesare stabilite de reglementările de identificare a clasei.

 

Pasul final al procesului de conformitate este descărcarea Certificatului C2. În aproximativ trei zile lucrătoare (sub rezerva confirmării), documentul final va fi accesibil prin aplicația DJI Pilot 2. Utilizatorii pot continua apoi să descarce certificatul și se recomandă să-l păstreze la dispoziție atunci când zboară cu drona. Aceasta marchează finalizarea întregului proces de identificare a clasei C2, asigurându-se că operatorii dețin documentația necesară pentru a demonstra conformitatea cu reglementările în timp ce își operează dronele.

 

Durata procesului de certificare C2 poate varia, iar calendarul specific pentru fiecare pas poate depinde de factori precum promptitudinea expedierii etichetelor și disponibilitatea elicelor cu zgomot redus. De obicei, utilizatorii se pot aștepta să primească certificatul C2 în termen de trei zile lucrătoare de la încărcarea dovezii de conformitate. Cu toate acestea, este important să confirmați acest interval de timp în timpul procesului de aplicare.

 

În concluzie, pentru a asigura un proces fără probleme și în timp util, utilizatorii sunt sfătuiți să planifice din timp și să ia în considerare timpul necesar pentru livrarea etichetelor și orice pași suplimentari, cum ar fi achiziționarea și primirea de elice cu zgomot redus. Angajamentul pentru operațiuni mai sigure cu drone prin respectarea reglementărilor europene, inclusiv sistemul de clasificare a dronelor și procesul de identificare a clasei, este crucial pentru utilizarea responsabilă și legală a dronei.

Înapoi la blog