Depistarea samulastrei de floarea-soarelui

Depistarea samulastrei de floarea soarelui cu drona

Cum să detectați floarea soarelui intruzivă cu ajutorul dronelor – avantaje și exemple


Introducere


Floarea soarelui invazivă apare în principal în culturile de soia, rapiță și grâu și poate provoca pierderi semnificative atunci când nu este îndepărtată sau dacă îndepărtarea ei este făcută prea târziu.

Acționează ca o buruiană concurentă și poate juca un rol semnificativ în răspândirea și dezvoltarea bolilor și în diminuarea sursei de apă de rezervă pentru culturi, fundamentală în perioadele de secetă.

Deși există numeroase erbicide împotriva plantelor invazive, în unele cazuri nici după aplicarea tratamentului problema nu este rezolvată sau tratamentul folosit nu oferă efecte continue pe întreaga suprafață aplicată.


Avantaje


Atunci când metodele tradiționale nu sunt eficiente, dronele pot intra în procesul de detectare și pot furniza date relevante cu privire la gradul de răspândire al samulastrei fără a fi nevoie de muncă manuală. Astfel, veți avea o hartă cu zonele afectate și veți putea efectua o analiză a stării pe baza unor date foarte precise culese din parcela analizată.

  • Eficiență – Detectarea cu drone asigură rezultate consistente într-un timp scurt
  • Calitate – Detaliile captate de drone sunt de până la 20 de ori mai complexe decât cele de la satelit
  • Flexibilitate – Efectuarea de scanări în funcție de timpul optim de identificare


Etapa optimă de detecție a plantelor invazive, din punct de vedere al scanărilor cu drone, este fie atunci când a atins gradul de înflorire R1/R2, fie mai târziu în R5.1.

Sunflower calendar - Calendar floarea soarelui

Calendarul etapelor de înflorire pentru floarea soarelui

 

Care sunt rezultatele?

În acest studiu de caz am luat ca exemplu contaminarea culturii de soia cu invazia de floarea soarelui și au fost prezentate zonele afectate prin utilizarea a două metode specifice: hărți RGB și hărți multispectrale.

Hărți RGB

R1/R2

(ACEASTA REPREZINTĂ ETAPA ÎNFLORIRII SPONTANE A FLORII-SOARELUI ȘI NU A CULTURII FUNDAMENTALE)

Cultura de soia
R1 R2 

Stadiul plantelor și harta generală RGB

În imaginile următoare, prezentăm o hartă generală de tip RGB a unei parcele de soia care face obiectul analizei de eșantionare în detectarea înfloririi intruzive a floarea-soarelui.

Soia

Secțiune Hartă RGB obținută cu dronă


Pentru o detecție mai ușoară, au fost generate hărți personalizate cu diferite palete de culori pentru a evidenția buruienile de floarea soarelui.

Soia 2

Soia 3

Secțiune Hărți RGB și hartă personalizată obținute cu dronă


Pe lângă detectarea vizuală a acestora, se poate genera o listă de puncte pentru fiecare plantă intruzivă, adică (buruiana), sau zonele generale afectate de acestea, cu ajutorul cărora se pot extrage coordonatele exacte pentru localizarea lor.

Soia 3

Soia 4

Secțiune personalizată a hărții cu paletă de culori și marcatori cu puncte

 

R5.1

(ACESTA REPREZINTĂ STADIUL BUBIEI DE FLOAREA-SOARELUI ȘI NU A CÂMPULUI DE BAZĂ)

Soia 5
R5.1

Studiul plantelor și harta generală RGB

În imaginile următoare putem vedea o hartă RGB generală a unei parcele de soia într-o etapă ulterioară de înflorire, unde din nou scopul a fost detectarea buruienilor intruzive de floarea soarelui.

Soia 6

Secțiune Hartă RGB obținută cu dronă

De asemenea, pentru o detecție mai ușoară, au fost generate hărți personalizate cu diferite palete de culori pentru a evidenția buruienile de floarea soarelui.

Soia 6Soia 7

Secțiune Hărți RGB și hartă personalizată cu paletă de culori obținută cu dronă


Mai mult decât atât, în comparație cu detectarea lor vizuală, se poate genera o listă de puncte pentru fiecare plantă intruzivă, adică (buruiană), sau pentru zonele generale afectate de acestea, cu ajutorul cărora se pot extrage coordonatele exacte pentru locația lor.

Soia 7

Soia 8

Secțiune personalizată a hărții cu paletă de culori și marcatori cu puncte


Hărți multispectrale

R5.1

(ACEASTA REPREZINTĂ ETAPA BUIENII DE FLOAREA-SOARELUI ȘI NU A CÂMPULUI DE CULTURĂ DE BAZĂ.)

Soia 9
R5.1

Studiu plante și hartă generală multispectrală obținută de la dronă

În imaginile următoare putem vedea o analiză generală a hărții multispectrale a unei parcele de soia, care permite o ajustare mai fină a datelor, rezultând o mai bună izolare a plantelor intruzive (buruieni) de câmpul de cultură de bază.

Soia 12

Secțiune Hartă RGB obținută de la dronă


Ca și cele prezentate mai devreme, pentru o detecție mai ușoară au fost generate hărți personalizate cu benzi de culori diferite sau benzi multispectrale.

Soia 12Soia 10

Secțiune RGB și hartă personalizată personalizată obținute de la dronă


Și în acest caz, în comparație cu detectarea spectrului RGB, se poate genera o listă de puncte pentru fiecare plantă intruzivă adică (buruiană), sau pentru zonele generale afectate de acestea cu ajutorul cărora pot fi extrase coordonatele exacte pentru amplasarea lor.

Soia 10Soia 11

Hartă personalizată (paleta de culori) și marcatoare cu puncte


Concluzii
Soluția de drone este ideală din punct de vedere al vitezei, acțiunii și puterii de a evalua răspândirea plantelor invazive (buruieni) în culturile de soia, rapiță și grâu, putând oferi în același timp locația exactă a zonelor afectate într-o perioadă foarte scurtă de timp și cu precizie centimetrică.

Prin urmare, lucrurile esențiale de avut în vedere, în ceea ce privește rezultatele, sunt următoarele:

  • Harta generală – Unde puteți vedea zonele afectate de florile intruzive de floarea soarelui (buruieni)
  • Harta personalizată – În care floarea-soarelui intruziv înflorește (buruienile) sunt evidențiate prin diferite palete de culori
  • Post-procesare – Extracție punctuală (cu coordonate GPS) sau zone în care sunt prezente înfloriri intruzive de floarea soarelui (buruieni)


Vrei mai multe detalii? Contactați-ne oricând și obțineți o consultație gratuită.

Înapoi la blog