COVID-19

Drona vs Covid-19. Cum sporesc dronele siguranța?

COVID-19 vs Drone. Cum sporesc dronele siguranța? – Utilitatea acestora și exemple de moduri în care sunt deja utilizate.

 

Situația actuală – COVID-19

Având în vedere pandemia globală instaurată la începutul acestui an guvernele, organizațiile și societățile din întreaga lume caută soluții eficiente de lucru cu minimum de sau fără contact fizic.

În ziua de astăzi, adevărații eroi sunt medicii, personalul medical, armata și poliția locală. Tehnologii precum Inteligența Artificială, maparea aeriană cu drone, GIS, roboții medicali, tehnologiile pentru depistarea locației și mașinăriile autonome joacă un rol din ce în ce mai mare într-o reacție optimă la pandemia COVID-19.

 

Utilitatea dronelor împotriva COVID-19

O politică importantă pentru autorități la nivel global este prevenirea răspândirii virusului. Pentru a se asigura că iau măsuri pentru a reduce contactul dintre persoane, majoritatea țărilor au luat decizii precum închiderea locurilor publice neesențiale, interzicerea adunărilor în masă și asigurarea unei distanțări sociale pentru a limita contactul fizic.

Dronele joacă un rol cheie ajutând în moduri variate la prevenirea răspândirii în continuare a focarului de Covid-19. În acest articol, vom prezenta moduri în care dronele sunt deja utilizate în mod eficient pentru a combate COVID-19.

Drone vs COVID-19

Moduri de utilizare

În cele ce urmează, vor fi prezentate cele mai des utilizate moduri de folosire a dronelor împortiva COVID-19 (dar nu sunt neapărat singurele), adoptate de o varietate de țări incluzând: Kazahstan, Malaezia, Spania, China, Olanda, Italia, România, USA, Franța, UK, Israel, Germania și altele.

Supravegherea aeriană

Multe țări, inclusiv România, au optat pentru opțiuni de supraveghere aeriană a indiviziilor ce nu respectă restricțiile sau nu ce știu care sunt cele mai recente restricții în vigoare. Autoritățile de aplicare a legii, cum ar fi poliția locală, autoritățile municipale sau armata folosesc drone pentru a monitoriza mișcarea oamenilor și a întrerupe adunările sociale care ar putea prezenta un risc pentru societate.
Supraveghere aeriana cu drona COVID-19

Comunicare cu populația

Pe lângă supravegherea străzilor, autoritățile folosesc drone echipate cu difuzoare pentru a transmite mesaje și informații despre noile măsuri și restricții intrate-n vigoare, în special în zonele rurale unde informațiile ajung mai greu. Dronele echipate cu difuzoare sunt folosite pentru a face anunțuri publice, pentru a ține oamenii în interior, a lua măsurile de precauție necesare, a menține distanțarea socială și a purta mască în cazul ieșirii din casă. China, în special, dar și multe țări europene folosesc drone pentru difuzarea mesajelor în public.

Comunicare cu populatia

Dezinfecție aeriană

Pentru a dezinfecta spațiile publice și a preveni extinderea suplimentară a COVID-19, autoritățile de sănătate folosesc drone de pulverizare în agricultură pentru pulverizarea dezinfectantului în zonele potențial afectate. Aceste drone de pulverizare sunt umplute cu dezinfectanți și pot fi chiar de 50 de ori mai rapide decât metodele tradiționale. Potrivit DJI, cea mai mare companie producătoare de drone din lume, o dronă de pulverizare poate transporta aproximativ 16 litri de dezinfectant și poate acoperi o suprafață de 100.000 m² într-o oră.

Dezinfectie aeriana

Transport de bunuri

Dronele sunt, de asemenea, folosite pentru livrarea de produse în unele părți din China, SUA și Australia. Acestea devin deosebit de utile în zonele afectate grav în care contactul fizic în afara locuinței ar trebui să fie minim sau deloc.

Această alternativă de livrare nu este una deloc de ignorat. O cafenea numită Mockingbird Café împărtășește cu bucurie că a vândut cu 50% mai multe produse de patiserie în primul weekend de la încadrarea acesteia pe lista vânzătorilor ce livrează produsele cu ajutorul dronelor. O cafenea, numită Brugh Coffee produce, de asemenea, mai multă cafea, datorită serviciului de livrare cu drone, vânzările sale de bere rece s-au dublat și ele.

Transport de bunuri si transport medical

Transport medical

Medicii și spitalele au nevoie de materiale medicale și teste de laborator mai mult ca niciodată, iar drone sunt cele mai sigure și mai rapide modalități de a livra consumabile medicale și de a transporta probe de la spitale la laboratoare. Această tehnologie nu numai că grăbește livrarea de materiale medicale esențiale și de probe, dar reduce și riscul de expunere a personalului medical și face o diferență majoră în eforturile de combatere a bolii.

Zipline, cel mai mare distribuitor de servicii cu drone în domeniul medical, ajută oficialii guvernamentali din Ghana să monitorizeze răspândirea Covid-19, livrând probe de test, colectate în zonele rurale, laboratoarelor medicale din două orașe mari.

Verificarea temperaturii corporale

În perioada de vârf a epidemiei din China, autoritățile au efectuat măsurători de temperatură la distanță la scară largă în majoritatea complexelor de apartamente cu ajutorul drone. Întrucât oamenii erau îngrijorați de contactarea infecției, pentru a evita contactul față în față, autoritățile chineze au folosit drone echipate cu camere infraroșu pentru a măsura temperatura persoanelor care erau blocate în casele lor.

Verificarea temperaturii corporale

Servicii împotriva COVID-19

Concluzie

Pe lângă tehnologii precum inteligența artificială și alte instrumente ca și roboții medicali, dronele au devenit o unealtă esențială în această luptă de la distanță datorită versatilității lor și a faptului că sunt o tehnologie destul de variată, ușor de implementat și deja utilizate de forțe de securitate din întreaga lume în lupta cu COVID-19.

Înapoi la blog