pilot drona

Cum să te înregistrezi ca pilot de dronă în România și cum să îți înregistrezi drona în 2024?

Ți-ai cumpărat o dronă sau vrei să îți cumperi una dar nu știi ce urmează după achiziționare? Vrei să știi care este legislația în România pentru zborul cu dronele dar nu știi de unde să începi sau ți se pare prea încurcată? Noi suntem aici pentru a te ajuta, cu o serie de articole despre legislația dronelor clare și complete. În acest articol vom vedea care sunt pașii pe care un deținător de dronă îi are de parcurs pentru a realiza primul zbor legal în România.

Înregistrarea ca pilot de dronă

Pentru a pilota o dronă, ai nevoie să te înregistrezi ca pilot de dronă. Această înregistrare se face pe platforma https://uas.caa.ro/, care este platforma oficială pentru drone a AACR (Autoritatea Aeronautică Civilă Română). Înainte de a-ți spune pașii pentru înregistrare, trebuie să știi că pentru a pilota o dronă ai nevoie și de o certificare care se obține în urma unui examen din legislație pe site-ul menționat anterior. Vezi acest curs care îți prezintă legislația în cel mai clar și ușor de înțeles mod pentru a lua fără probleme examenul care te certifică ca pilot de dronă A1-A3.

Inregistrare pilot de drona AACR

Revenind la platforma AACR, site-ul va arăta precum în imaginea de mai sus. Pentru a crea un cont nou, dă click pe Înregistrare.

inregistrare pilot drona AACR

În noua ferestră se vor completa numele, prenumele, adresa de e-mail, parola și confirmarea parolei, după care se poate apăsa pe butonul Înregistrare. Veți primi pe adresa de e-mail un mail de confirmare a adresei, apoi vi se va deschide ferestra de mai jos:

inregistrare pilot drona aacr 3

Dând click pe opțiunea Identificare, un panou precum cel de mai jos se va deschide, unde veți introduce toate datele solicitate și veți da Salvare în colțul din dreapta sus. Când ați introdus toate informațiile, folosiți butonul Închidere (dreapta sus). Felicitări! V-ați înregistrat ca operator UAS!

inregistrare pilot drona aacr 4

Înregistrarea dronei

După ce te-ai înregistrat ca operator de dronă, panoul principal va arăta precum în această imagine:

inregistrare drona aacr 1

Notă: După înregistrarea contului este necesară achitarea taxei de înregistrare a operatorului

În cadrul platformei sunt disponibile informații pentru:

  • Înregistrarea operatorilor ca persoană Fizică
  • Înregistrarea operatorilor ca persoană Juridică
  • Înregistrarea dronelor
  • Examinare pentru certificările A1/A2/A3

Același cont se poate folosi atât pentru activitățile individuale ca persoană fizică (PF) cât și separat pentru persoană juridică (PJ). Dronele sunt atribuite individual pentru PF sau PJ.

Persoană fizică

Pentru a înregistra drona ca și operator persoană fizică, accesăm secțiunea Identificare.

inregistrare drona aacr 2

În pagina operatorului PF (unde ați completat datele de înregistrare ca pilot) aveți mai jos o secțiune numită Drone unde puteți adăuga informațiile dronei dumneavoastră, dând click pe butonul Adaugă.

 inregistrare drona aacr 3

În pagina de înregistrare a dronei se completează toate datele necesare.

Notă: Asigurarea nu este obligatorie pentru dronele până în 25kg MTOW (Maximum Take-Off Mass – greutatea maximă la decolare).

Dronelor înregistrate sub operatorul PF li se vor atribui automat codul de operator aferent. Aveți obligativitatea de a inscripționa codul de operator pe dronele înregistrate.

inregistrare drona aacr 3

Dacă aveți mai multe drone, același cod de operator va fi inscripționat pe toate dronele înregistrate ca aparținând acelui operator.

Pentru a afla care sunt pașii pentru înregistrarea unei drone ca persoană juridică, lasă-ne adresa ta de e-mail prin intermediul acestui formular și îți trimitem documentul pe mail!

Dacă dorești sa achiziționezi o dronă accesează magazinul nostru online de drone.

 

Felicitări! Acum ești înregistrat ca pilot de dronă împreună cu echipamentul tău! Vei putea zbura în categoria deschisă, urmând reglementările aflate în vigoare. Ia-ți certificarea de pilot pentru subcategoriile A1 și A3 și află cum se vede lumea de sus!

Înapoi la blog