Point Cloud LiDAR

Skyline Drones și Transelectrica testează tehnologia LiDAR în premieră în cadrul proiectului DigiTEL-3D LineVision

SKYLINE DRONES a avut oportunitatea de a scana cea mai nouă și impresionantă linie de înaltă tensiune din România, Lea 400 kV de la Transelectrica S.A. folosind tehnologia LiDAR și drone profesionale.
Linia LEA 400 kV traversează Dunărea de două ori și misiunea noastră a fost să scanăm ambele treceri ale liniei, atât deasupra solului, cât și deasupra apei.

În această misiune am folosit modulul Mapper+ de la YellowScan instalat pe drona DJI M300 RTK pentru a obține cele mai bune rezultate.

Avantajele utilizării tehnologiei Lidar sunt multiple:

  • Utilizarea norilor de puncte și a hărților 3D permit operatorilor să măsoare distanța dintre frunziș, vegetația diferită și liniile de înaltă tensiune.
  • Un alt avantaj pentru inspecțiile aeriene folosind LiDAR este viteza operațiunilor si viteza de procesare. Cantitatea de date adunate din aer într-o singură zi este foarte mare si timpul de procesare al datelor este redus semnificativ în comparație cu alte tehnologii similare.
  • Al treilea mare avantaj este capacitatea de a vedea dincolo de vegetația care se află în apropierea stâlpilor și posibilitatea de a analiza modelul digital al terenului de sub coronament.

Oficialii Transelectrica susțin: „Acordăm o atenție deosebită activităților de cercetare-inovare și implementare a tehnologiilor moderne în procesele de dezvoltare și mentenanță a Rețelei Electrice de Transport (RET) a României. Considerăm că a inova înseamnă a aduce o abordare sistematică deschisă către tehnici din domenii diferite.

În premieră pentru Transelectrica, am testat deja tehnologiile LiDAR (Light Detection and Ranging), RGB (Red, Green, Blue) și infraroșu, utilizând drone profesionale, în cadrul proiectului de cercetare – inovare DigiTEL – 3D LineVision, dezvoltat de specialiștii Direcției Tehnice, Eficiență Energetică și Tehnologii Noi în colaborare cu SKYLINE DRONES.”

Întreaga știre se poate citi pe site-ul celor de la Transelectrica.

Știrea a fost preluată și de alte surse online: Financial Intelligence, Focus Energetic, Invest energy, Henro si The Diplomat.

Un rezumat al acestui proiect se poate vedea în videoclipul de mai jos:

Înapoi la blog