viDoc RTK PIX4D

Rover-ul viDoc RTK de la PIX4D – Cel mai precis dispozitiv de localizare care utilizează un telefon sau o tabletă

viDoc RTK este un dispozitiv hardware care împreună cu aplicația Pix4Dcatch, georeferențiază imagini la acuratețe centimetrică. Mai simplu spus, este o dispozitiv care are o antenă RTK (Real Time Kinematic) ce permite corectarea locației pentru a obține o acuratețe extrem de bună.

Există atât în varianta pentru telefon, cât și pentru tabletă. Georeferențierea se face în timp real, viDoc-ul putând fi conectat la orice serviciu NTRIP (Networked Transport of RTCM via Internet Protocol, un protocol prin care corecțiile sunt transmise prin flux prin internet de la o stație de bază la un rover pentru a obține precizie la nivel de cm).

În videoclipul de mai jos, de la minutul 6, puteți vedea cum se folosește rover-ul viDoc RTK împreună cu aplicația PIX4Dcatch într-un proiect foarte fain și simplu:

Ce tehnologie folosește viDoc-ul și cum funcționează aceasta?

rtk

RTK (Real Time Kinematic) este un proces prin care se observă locația curentă utilizând poziționarea prin satelit. Locația se corectează apoi folosind datele de la o stație de bază (base station), o locație statică cunoscută unde este amplasat un receptor GNSS care își calculează corecțiile privind poziția sa. Aceste corecții sunt trimise apoi la o antenă RTK și corectează acuratețea poziției datelor colectate. Astfel, o antenă RTK permite colectarea datelor la cea mai bună acuratețe a poziției.

Care sunt modelele de telefon compatibile cu viDoc RTK rover?

PIX4Dcatch PIX4Dcatch și LiDAR  PIX4Dcatch și rover-ul viDoc RTK
iOS Orice dispozitiv Apple iPhone sau iPad (min. iOS 14.1) iPad Pro 2022*,
iPad Pro 2021*,
iPad Pro 2020*,
iPhone 14 Pro,
iPhone 14 Pro Max,
iPhone 13 Pro,
iPhone 13 Pro Max,
iPhone 12 Pro,
iPhone 12 Pro Max
iPad Pro 2022 (11in only),
iPad Pro 2021 (11in only),
iPad Pro 2020 (11in only),
iPhone 14 Pro,***
iPhone 14 Pro Max,***
iPhone 13 Pro,
iPhone 13 Pro Max,
iPhone 12 Pro,
iPhone 12 Pro Max,
iPhone 11 Pro,
iPhone 11 Pro Max,
iPhone XR
Android Orice dispozitiv Android care are capabilități ARCore Nu sunt disponibile Sunt disponibile

 

*Modelele iPad numai cu Wi-Fi nu conțin un GPS intern. Astfel, proiectele nu vor fi geolocate decât dacă sunt utilizate cu roverul viDoc RTK.

**Este necesar să măsurați și să introduceți offset-ul..

***Noile modele iPhone 14 Pro sunt compatibile cu PIX4Dcatch și rover-ul viDoc RTK. Până când sunt furnizate compensații oficiale ale camerei, se vor aplica compensațiile modelului iPhone 13 Pro. Se pare că există o diferență de câțiva milimetri între aceste două versiuni. Această cantitate de eroare va fi prezentă până când sunt furnizate măsurători precise.

Studii de caz

Reconstituirea accidentelor în 3D cu o precizie sub-centimetrică folosind drone și viDoc

Reconstituirea accidentelor in 3D cu viDoc

Domeniul reconstrucției accidentelor este esențial pentru a analiza de ce a avut loc un accident și cum ar putea fi prevenite accidente similare în viitor. Ca parte a analizei accidentului, mulți profesioniști efectuează acum reconstrucții 3D a accidentelor. Un model 3D al unei scene de accident poate fi folosit de poliție, asigurători și experți pentru a investiga coliziunile vehiculelor.

Gestionarea peisajului cu roverul viDoc RTK

Managementul peisajului

Managementul peisajului în timpul construcției aduce o provocare unică: conservarea vechiului mediu în timp ce construim ceva nou. Utilizarea fotogrammetriei și a scanării terestre în această industrie a fost deja dovedită – a avut ca rezultat o creștere de 64% a profiturilor atunci când a fost combinată cu platforma de construcție a Pix4D, PIX4Dcloud. Acum, viDoc este integrat în proiecte de management al peisajului pentru construcții.

Supravegherea conductelor subterane cu roverul viDoc RTK

Inspecția conductelor subterane

Colectarea de date terestre cu fotogrammetrie este o zonă de interes în creștere pentru multe industrii, fie că este vorba de amenajare peisagistică și imobiliare, fie mai mult concentrată pe scopuri geospațiale și de topografie a construcțiilor. Sunt disponibile o gamă largă de rovere, dar pot fi costisitoare, greoaie și dificil de transportat. Roverul viDoc RTK oferă o soluție ideală pentru a echilibra nevoia de precizie GPS cu manevrabilitate ridicată.

Mai multe use case-uri pentru viDoc RTK rover sunt: scanarea unui pod istoric de piatră sau cartografierea terestră și cu barca a unui port.

Un ghid complet despre cum se folosește viDoc RTK împreună cu aplicația PIX4Dcatch se poate găsi aici.

Un exemplu de proiect de scanare subterană realizat cu viDoc și pix4Dcatch se poate accesa mai jos. Proiectul include atât DSM-ul (Digital Surface Model), Point Cloud-ul, cât și 3D Textured Mesh, obținute prin fotogrametrie și date LiDAR.

Scanare subterana cu viDoc RTK

De ce să folosești un rover viDoc RTK?

In luna iulie a anului trecut, acuratețea măsurătorilor cu rover-ul viDoc RTK a fost certificată de Bureau Veritas ca fiind mai mică de 5 centimetri și a avut o marjă de eroare pentru calculele de volum mai mică de 5%. Potrivit Pix4D, aceste rezultate sunt echivalente sau superioare altor metode de topografie, și anume cu GPS sau stații totale.

La Orizont este distribuitor oficial al întregii game de produse Pix4D, de la aplicații precum PIX4Dcatch, PIX4Dscan, soft-uri ca PIX4Dmapper, PIX4Dmatic până la produse hardware precum viDoc RTK rover și soluții cloud PIX4Dcloud.

Pentru oferte sau detalii, contactați-ne la numărul de telefon +40724 339 757 sau la adresa de e-mail ciprian.iorga@laorizont.ro.

Înapoi la blog