În prezent, pentru a zbura în condiții de legalitate în Romania este necesar a trece printr-o serie de demersuri. Cu toate acestea, legislația cu privire la drone nu este foarte bine pusă la punct și s-ar putea să întâmpinați de-a lungul timpului anumite bariere în activitatea dvs.
Categorii de drone
În primul rând, dacă drona dvs. cântărește mai mult de 500g la decolare veți avea nevoie să efectuați demersurile de înmatriculare pentru aceasta. Înmatricularea se va solicita de la AACR (Autoritatea Aeronautică Civilă Română) și va costa 90 de euro (plus taxa pe valoare adăugată). Cererea se va face în baza formularelor de pe site-ul oficial AACR.
Dacă nu se deține un certificat de înmatriculare, codul aerian prevede pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la un an (sau amendă între 20.000 și 35.000 de lei).
În momentul de față, drona dvs. se poate încadra în 3 categorii:
-
Categoria cea mai comună este cea între 500g și 15kg unde este necesară doar înregistrarea dronei la AACR;
-
Dacă drona dvs. cântărește mai mult de 15 kg la decolare (dar mai puțin de 150 kg), veți avea nevoie în plus, pe lângă înmatricularea dronei, și de un permis de zbor, acesta ajunge ca și preț în jur de 540 de euro (plus taxa pe valoare adăugată);
-
Daca drona dvs. are o greutate la decolare de peste 20 kg va fi nevoie și de o asigurare pentru daune produse terților.
Acte necesare
Pentru a începe procedura de înregistrare a dronei este nevoie să pregătiți următoarele:
-
Factura – pentru a dovedi achiziția dronei;
-
O serie de fotografii cu drona;
-
Actul de identitate al operatorului dronei;
-
Certificatul de înregistrare (în cazul în care drona este achiziționată pe firmă);
-
Dovada că s-a platit taxa de înmatriculare de 90 de euro;
-
Formularul DN-219 completat.
Procedura finală
După pregătirea tuturor celor necesare, acestea se trimit spre AACR fie prin poștă sau curier, fie personal la sediu dacă locuiți în București, fie scanate și trimise la adresa drone@caa.ro. După finalizarea perioadei de procesare a cererii vei fi contactat de către un operator AACR pentru a te prezenta la sediu pentru înmatriculare.
În momentul de față nu există sucursale în țară astfel încât atât dvs. cât și drona veți fi nevoiți să vă prezentați la sediul oficial din București (îți recomandăm să transporți drona fără baterii și alte accesorii). Dacă dvs. nu veți avea posibilitatea de a vă prezenta, va fi nevoie să împuterniciți pe cineva.
La fața locului se va atașa un cip într-un loc ce nu va obstrucționa buna funcționare a dronei și se vor lipi pe aceasta datele de înmatriculare tip YRD-xxxx. Tot aici veți primi informații referitoare la procedura de anunțare a zborurilor și orice alte nelămuriri pe care le puteți avea, nu ezitați să puneți întrebări!