PIX4D Survey

PIX4Dsurvey: Software-ul profesional de topografie prin care obții TIN de la nor de puncte extrem de rapid și simplu

PIX4Dsurvey este un software de topografie bazat pe fotogrammetrie și nori de puncte. Acesta permite utilizatorilor să extragă date topografice precise din imaginile sau scanările realizate cu drona.

Software-ul poate fi utilizat de o gamă largă de organizații, inclusiv companii de construcții sau organisme de reglementare și agenții de mediu. De asemenea PIX4Dsurvey este capabil să lucreze cu toate sistemele de coordonate, inclusiv Stereo 70 (EPSG: 3844).

PIX4Dsurvey este o alegere excelentă pentru organizațiile care doresc să extragă date topografice precise din imaginile colectate de drone.

Vectorizarea semiautomată

Unul dintre avantajele utilizării PIX4Dsurvey este vectorizarea semiautomată. Aceasta poate fi folosită în versiune curentă pentru vectorizarea în mod semiautomat a:

1. Acoperișurile clădirilor

După cum putem vedea in exemplul de mai jos (img. 1), utilizatorul trebuie doar să identifice pe norul de puncte, fie color fie monocrom, suprafețele acoperișului și să le marcheze cu un punct, după care programul le va vectoriza în mod automat pe baza datelor din norul de puncte. Se obține astfel în câteva secunde un poligon (img. 2), (img.3) cu suprafața acoperișului care poate fi exportat în următoarele formate disponibile în program: DXF, SHP, ZIP SHP, GeoJSON și CSV.

 

Identificarea suprafețelor acoperișului
Imaginea 1: Identificarea suprafeței acoperișului
 
Vectorizarea suprafețelor acoperișului
Imaginea 2: Vectorizarea suprafeței acoperișului
Vectorizarea suprafețelor acoperișului
Imaginea 3: Vectorizarea suprafețelor acoperișului

2. Fațadele clădirilor

După cum putem observa și în exemplul de mai jos (img. 4) la fel ca și în cazul acoperișurilor, utilizatorul trebuie doar să identifice fațadele pe care dorește să le vectorizeze, după care acestea pot fi exportate în aceleași formate disponibile. După realizarea vectorizării fațadelor clădirilor (img. 5), vectorizarea manuală a amprentei la sol a clădirii devine mult mai simplă.
Identificarea fațadelor clădirii
Imaginea 4: Identificarea fațadelor clădirii

 

Vectorizarea fațadelor clădirii
Imaginea 5: Vectorizarea fațadelor clădirii

 

3. Axul drumului 

Pentru această vectorizare este necesară utilizarea unui nor de puncte color, pe care utilizatorul trebuie să marcheze începutul unei benzi albe din axul drumului cât și începutul următoarei benzi (img. 6) pentru ca mai apoi algoritmul să le identifice pe toate celelalte, obținându-se astfel axul drumului în format vector (img. 7).

Identificarea benzilor din axul drumului

Imaginea 6: Identificarea benzilor din axul drumului

Vectorizarea automata a axului drumului cu PIX4DSurvey

Imaginea 7: Vectorizarea automată a axului drumului

 

Vectorizarea de tip Catenary

Al doilea avantaj al utilizării PIX4Dsurvey este vectorizarea facilă a linilor de înaltă și de joasă de electricitate cu ajutorul vectorizării de tip Catenary (img. 8). După cum putem vedea și în imaginile de mai jos (img. 9) & (img.10).

Optiunea de vectorizare Catenary PIX4DSurvey
Imaginea 8: Opțiunea de vectorizare Catenary

 

Identificarea liniei pe care dorim sa o vectorizam PIX4DSurvey

Imaginea 9: Identificarea liniei pe care dorim să o vectorizăm

 

Vectorizarea liniei PIX4DSurvey

Imaginea 10: Vectorizarea liniei

 

Prelucrarea datelor de tip nor de puncte

Un alt avantaj în utilizarea PIX4Dsurvey pentru prelucrarea datelor de tip nor de puncte (img. 11) este dat de posibilitatea de a clasifica terenul (img. 12) pentru a obține doar suprafața terenului (img. 13). Din acesta putem extrage ulterior un TIN (img.14) din care putem obține curbele de nivel ale terenului (img.15).

Norul de puncte initial PIX4DSurvey

Imaginea 11: Norul de puncte inițial

Norul de puncte clasificat PIX4DSurvey

Imaginea 12: Norul de puncte clasificat

Suprafata terenului PIX4DSurvey

Imaginea 13: Suprafața terenului

TIN-ul PIX4Dsurvey

Imaginea 14: TIN-ul

Curbele de nivel PIX4DSurvey

Imaginea 15: Curbele de nivel

În concluzie, putem observa utilitatea PIX4Dsurvey în prelucrarea și interpretarea datelor din fotogrammetrie cât și a celor de tip nor de puncte.

Pentru a vedea întreaga gamă de produse PIX4D de pe site-ul nostru, accesați acest link.

Înapoi la blog