PIX4Dsurvey este un software de topografie bazat pe fotogrammetrie și nori de puncte. Acesta permite utilizatorilor să extragă date topografice precise din imaginile sau scanările realizate cu drona.
Software-ul poate fi utilizat de o gamă largă de organizații, inclusiv companii de construcții sau organisme de reglementare și agenții de mediu. De asemenea PIX4Dsurvey este capabil să lucreze cu toate sistemele de coordonate, inclusiv Stereo 70 (EPSG: 3844).
PIX4Dsurvey este o alegere excelentă pentru organizațiile care doresc să extragă date topografice precise din imaginile colectate de drone.
Vectorizarea semiautomată
Unul dintre avantajele utilizării PIX4Dsurvey este vectorizarea semiautomată. Aceasta poate fi folosită în versiune curentă pentru vectorizarea în mod semiautomat a:
1. Acoperișurile clădirilor
După cum putem vedea in exemplul de mai jos (img. 1), utilizatorul trebuie doar să identifice pe norul de puncte, fie color fie monocrom, suprafețele acoperișului și să le marcheze cu un punct, după care programul le va vectoriza în mod automat pe baza datelor din norul de puncte. Se obține astfel în câteva secunde un poligon (img. 2), (img.3) cu suprafața acoperișului care poate fi exportat în următoarele formate disponibile în program: DXF, SHP, ZIP SHP, GeoJSON și CSV.
2. Fațadele clădirilor
3. Axul drumului
Pentru această vectorizare este necesară utilizarea unui nor de puncte color, pe care utilizatorul trebuie să marcheze începutul unei benzi albe din axul drumului cât și începutul următoarei benzi (img. 6) pentru ca mai apoi algoritmul să le identifice pe toate celelalte, obținându-se astfel axul drumului în format vector (img. 7).
Imaginea 6: Identificarea benzilor din axul drumului
Imaginea 7: Vectorizarea automată a axului drumului
Vectorizarea de tip Catenary
Al doilea avantaj al utilizării PIX4Dsurvey este vectorizarea facilă a linilor de înaltă și de joasă de electricitate cu ajutorul vectorizării de tip Catenary (img. 8). După cum putem vedea și în imaginile de mai jos (img. 9) & (img.10).
Imaginea 9: Identificarea liniei pe care dorim să o vectorizăm
Imaginea 10: Vectorizarea liniei
Prelucrarea datelor de tip nor de puncte
Un alt avantaj în utilizarea PIX4Dsurvey pentru prelucrarea datelor de tip nor de puncte (img. 11) este dat de posibilitatea de a clasifica terenul (img. 12) pentru a obține doar suprafața terenului (img. 13). Din acesta putem extrage ulterior un TIN (img.14) din care putem obține curbele de nivel ale terenului (img.15).
Imaginea 11: Norul de puncte inițial
Imaginea 12: Norul de puncte clasificat
Imaginea 13: Suprafața terenului
Imaginea 14: TIN-ul
Imaginea 15: Curbele de nivel
În concluzie, putem observa utilitatea PIX4Dsurvey în prelucrarea și interpretarea datelor din fotogrammetrie cât și a celor de tip nor de puncte.
Pentru a vedea întreaga gamă de produse PIX4D de pe site-ul nostru, accesați acest link.