RAV Rata de aplicare variabila

Ce este Rata de Aplicare Variabilă (RAV)

Ce este o hartă RAV?

La Orizont este o companie care oferă servicii cu ajutorul dronelor și a echipamentelor speciale pentru acest domeniu. Oferim cu pasiune clienților noștri cele mai bune soluții pentru nevoile acestora la un nivel foarte ridicat de calitate. Cu o echipă entuziastă și profesionistă, ajutăm clienții noștri cu o gamă largă de servicii care pot varia de la agricultura de precizie la înregistrări aeriene 4K sau fotografii și chiar scanări 3D, fotogrammetrie, termografie.
Gândim diferit, astfel încât noi vom personaliza fiecare nou proiect pentru a satisface nevoile clientului nostru.

atuuri La Orizont

 

În primul rând, dacă drona dvs. cântărește mai mult de 500g la decolare veți avea nevoie să efectuați demersurile de înmatriculare pentru aceasta. Înmatricularea se va solicita de la AACR (Autoritatea Aeronautică Civilă Română) și va costa 90 de euro (plus taxa pe valoare adăugată). Cererea se va face în baza formularelor de pe site-ul oficial AACR.
Dacă nu se deține un certificat de înmatriculare codul aerian prevede pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la un an (sau amendă în valoare de 20.000 și 35.000 de lei).

În momentul de față, drona dvs. se poate încadra în 3 categorii:

Situația curentă

Sectorul agricol din România sa schimbat în ultimii ani, cu o tendință bună în ceea ce privește următoarele:

  • Fermele agricole lucrează cu suprafețe mai compacte;

  • Investiții uriașe în echipamente și spații de depozitare (silozuri) cu sprijinul financiar oferit de UE;

  • Condiții ale solului și climatice bune pentru producția vegetală;

  • Înființarea de noi ferme și modernizarea celor vechi cu echipamente noi și tehnologii de ultimă generație.

La nivel macroeconomic, ponderea sectorului agricol în PIB a crescut în mod semnificativ, însă există încă mult spațiu pentru îmbunătățirea productivității folosind aceleași resurse. Luând în considerare situația actuală, creșterea productivității, a eficienței economice și a competitivității în agricultură reprezintă principala provocare.

Soluția

De-a lungul anilor, prin scanarea cu ajutorul dronelor, agricultura de precizie a fost testată și îmbunătățită în afara Europei (SUA în special) iar soluția rezultată este aplicată curent în România.

Rata aplicării variabile (RAV) vizează diferențierea zonelor dintr-o cultură din punct de vedere al sănătății plantelor, astfel încât îngrășământul să poată fi aplicat mai eficient (nu în medie, cum este aplicat în prezent), stimulând producția.

Prin utilizarea hărților de aplicare cu rată variabilă pentru a determina capacitatea de absorbție a nutrienților într-un singur câmp, fermierul poate aplica o cantitate mai mare de nutrienți în zonele critice, o medie a dozelor la zonele medii, mai puțin la zonele sănătoase și deloc pe căile tehnologice sau în zonele unde culturile nu mai au capacitate de absorbție, în consecință scăzând costurile cu îngrășămintele și crescând randamentul.

Exemple

Exemple de hărți RAV: Hărțile pot fi făcute la 2 grade de precizie, una de scară de 5 x 5 m și o altă scară de 10 x 10 m, în funcție de nevoile de detaliu ale fermierului sau în funcție de tehnologia utilizată.

Exemplu 1 – 10m rezoluție

10 m rezoluție

Exemplu 2 – 5m rezoluție

5 m rezoluție

Implementarea

Cu un senzor multispectral sau mai exact două tipuri de senzori, un senzor multispectral și unul de lumină cu care analizăm vitalitatea plantelor prin captarea cantității de lumină pe care o absorb și o reflectă. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a crea măsurători absolute de reflexie fără a fi nevoie să folosim o țintă de calibrare radiometrică.

Senzorul multispectral captează lumina pe care o reflectă în patru părți separate: lumini verde și roșii și două benzi infraroșii invizibile ochiului uman. Plasat pe dronă, senzorul de soare (luminozitate) înregistrează intensitatea luminii emise de soare în aceste patru benzi de lumină.

Procesul

Scanarea

  • Zborul – maparea cu senzorul multispectral a suprafeței stabilite.
    Zborul cu drona: După ce se montează senzorul pe dronă, pregătim planul de zbor și verificăm întreg procesul înaintea trecerii la zborul efectiv, vom trece la zborul real, cartografindu-se cu senzorul multispectral suprafața terenului, capturând mii de imagini pline de informație.

  • Procesarea – se procesează toate imaginile pe care le-am capturat.
    Prelucrarea tuturor datelor: După zbor, vom procesa toate imaginile pe care le-am capturat într-o singură hartă care este georeferențiată și conține date de la toți cei 4 senzori multispectrali și senzorul de lumină, ceea ce ne va ajuta să creăm o hartă de reflectanță care este crucială pentru crearea unei hărți RAV.

  • Crearea hărții RAV – se va crea o singură hartă RAV care va fi împărțită în câteva zone unde putem alege în funcție de variabilitatea sănătății plantelor, cât de mult îngrășământ trebuie să aplicăm.
    Crearea unei hărți RAV: În această parte vom folosi toate datele generate pentru a crea o singură hartă VAR care va fi împărțită în câteva zone (de obicei 3-5) unde putem alege în funcție de variabilitatea sănătății plantelor, cât de mult îngrășământ trebuie să aplicăm și astfel să creăm harta finală a aplicației variabile (RAV). Această hartă poate fi de 2 rezoluții de aplicare, una de 10 metri și una mai detaliată de 5 metri.

  • Conversia hărții RAV – se va converti harta RAV în formatul dorit, completând diverse informații utile.
    Conversia unei hărți RAV: Putem livra un fișier general de formă (.shp) sau putem converti hărțile RAV în formatul compatibil cu echipamentul dvs. cu încărcarea următoarelor date: Informații generale despre hibrid, tipul de îngrășământ, descrierea fazei de fertilizare, numele sarcinii, numele fermei, numele câmpului, numărul/numele produsului, numele lucrătorului, rata țintă și rata specifică de aplicare bazată pe fiecare zonă ar putea fi determinate și încărcate noul format al hărții.

Aplicarea

  • Utilizarea RAV – hărțile vor fi încărcate în sistemul de urmărire GPS al echipamentului și vor începe să lucreze pe teren.
    Aplicarea RAV: Aceasta este partea pe care tocmai am asteptat-o, mergand pe teren si folosind toate datele pe care le-am colectat. Hărțile create vor fi încărcate în sistemul de urmărire GPS a echipamentului și vom începe să lucrăm terenul. În funcție de poziția GPS, echipamentul va recunoaște și deschide/închide terminalele de împrăștiere ale îngrășământului în funcție de fiecare zonă creată.
    Folosind utilaje agricole moderne care pot suporta hărți RAV, procesul poate fi finalizat îmbunătățind sănătatea plantelor, randamentul și reducerea costurilor totale.

  • Rezultatele urmărite – toate informațiile vor fi înregistrate într-un software de management al fermei pentru urmărirea rezultatelor și luarea celor mai bune decizii.

Beneficii și cifre

Date de intrare pentru analiză

Identificarea fermei Intrări și date de producție
Locație: Județ Timiș Producția medie: 7.5 to/Ha
Teren: Grâu Prețul mediu: 135 Eur/to
Arie: 23 Ha Îngrășământ mediu aplicat: 130 kg/Ha
Prețul mediu pentru îngrășăminte: 0.232 Eur/kg
Zbor Datele pentru cele 23 de hectare analizate
Nr. de zboruri: 1 zbor Consumul total: 2,990 Kg
Cost per hectar: 4 Eur/Ha Costul total al îngrășămintelor: 692 Euro
Cost total zbor: 92 Euro Costul mediu pe hectar: 30.1 Eur/Ha

Aria terenului

După cum am menționat mai sus, am concluzionat că avem 5 zone de gestionare în care aplicăm variabil fertilizator în funcție de capacitatea plantei de a absorbi nutrienții.

Aria terenului

Pe baza istoricului nostru, aplicând VAR, obținem reducerea inputurilor cu 17% la o aplicare de fertilizare. Cu 4 aplicări am obținut beneficii brute de 22 Eur/ha pe sezon. Calculul s-a făcut în detaliu după cum urmează:

Descriere U.M. Preț #1 Fertiliz #2 Fertiliz #3 Fertiliz #4 Fertiliz
# 1 Fertilizare (toamna) – NaCa lei/to 800 800 800 800 800
# 2 Fertilizare – uree lei/to 1,050 1,050 1,050 1,050
# 3 Fertilizare – uree lei/to 1,050 1,050 1,050
# 4 Fartilizare – NPK sau DAP lei/to 1,700 1,700
Costul total al fertilizării lei/to 4,600 800 1,850 2,900 4,600
Costul total al fertilizării Eur/kg € 1.02 € 0.18 € 0.41 € 0.64 € 1.02
Costul total al fertilizării pe hectar cu un consum mediu de 130 kg / ha / fertilizare Eur/Ha € 132.89 € 23.11 € 53.44 € 83.78 € 132.89
Economii de nutrienți pe hectar kg/Ha 22.00 22 22 22 22
Economii de nutrienți pe hectar Eur/Ha € 22 € 4 € 9 € 14 € 22

Costul total al fertilizării (materia primă) este în funcție de numărul de fertilizare pe sezon, între 23 Eur / ha și 133 Eur / Ha. Comparând cu un consum mediu de 130 kg / ha, putem obține economii brute între 4-22 Eur / Ha.

Luând în considerare survolul cu drona și serviciile profesionale pentru agricultura de precizie, beneficiul net pe hectar ar putea fi între 8 și 16 Eur pe hectar.

Pe baza studiului Grains Research & Development Corporation, o aplicație RAV de îngrășământ crește producția cu minimum 10%, ceea ce ar putea genera venituri suplimentare.

În total, economiile din intrări și veniturile suplimentare pot genera beneficii de până la 117 Eur/to, cu o creșterea profitabilității cu 12% la producție de grâu.

În concluzie

RAV în cifre

  • 5 Eur/Ha (-17%) economii brute de îngrășăminte la o aplicare

  • 22 Eur/Ha economii brute pentru fertilizare pe un întreg sezon

  • Creștere de 10% a producției ca urmare a aplicării RAV

  • Creștere cu 12% a profitabilității (117 Eur/Ha beneficii) pentru producția de grâu

Înapoi la blog