YellowScan Fly and Drive - Sistemul LiDAR pentru scanări terestre și aeriene

YellowScan Fly and Drive - Sistemul LiDAR pentru scanări terestre și aeriene

Fly & Drive de la YellowScan este un sistem de teledetecție LiDAR ce se poate utiliza atât pe autovehicule, cât și pe drone (UAV-uri), oferind posibilitatea scanării geospațiale atât de la sol cât și din aer. Colectarea norilor de puncte geo-referențiați cu Fly & Drive se face îmbinând scanarea laser de înaltă rezoluție (nori de puncte) cu poziționarea precisă (traiectoria).

YellowScan Fly and Drive Components

Sistemul are încorporată o antenă GNSS pentru cea mai bună acuratețe a poziționării, unitate LiDAR cu un design special creat pentru compatibilitate maximă cu montarea pe autovehicule și pe drone (UAV-uri) și schimbare foarte ușoară, șasiu de aluminiu și o carcasă de fibră de sticlă ce îi conferă aerodinamică.

Beneficii cheie ale sistemului LiDAR Fly & Drive

  • Portabil cu consum redus de energie. Poate fi instalat pe toate tipurile de drone (UAV-uri) și autovehicule;
  • Poziționare precisă folosind sistemul integrat GNSS și IMU de ultimă generație;
  • Sistem robust și fiabil;
  • Scaner cu laser de înaltă frecvență care permite o productivitate bună fără a compromite densitatea norilor de punctelor;
  • Sistem de teledetecție mobil (sol) și drone (aeriene). 

Informații tehnice Fly & Drive

YellowScan Fly & Drive poate fi integrat cu drone multirotor, cu drone cu aripă fixă, dar și cu autovehicule. Viteza maxim recomandată pentru mașină este de 50 km/h, iar viteza potrivită pentru scanările cu UAV-uri este de 18 m/s. Pachetul conține unitatea LiDAR (Surveyor Ultra), un pod (unitatea detașabilă) pentru mașină și un sistem de montare pe drone (UAV mounting bracket).

Sistemul are precizie și acuratețe centimetrică, iar modelul scanerului este Hesai XT32M2X. Soluția GNSS folosește Applanix APX-15 UAV pentru cea mai bună georeferențiere a datelor.

Caracteristici tehnice Fly & Drive

Precizie

3 cm

Acuratețe

3 cm

Viteza normală de condus

25-50 km/h

Viteza normală de zbor

18 m/s

Altitudinea AGL

90 m

Gama

Surveyor Ultra: până la 140 m

Scaner

Surveyor Ultra: Hesai XT32M2X

Soluția inerțială GNSS

Surveyor Ultra: Applanix APX-15 UAV

Ecouri per puls laser

Surveyor Ultra: până la 3

Pulsuri laser pe secundă

Surveyor Ultra: până la 640 000

Greutate

Surveyor Ultra: 1.3 kg cu bateriile incluse

Dimensiuni

Surveyor Ultra: lungime 16 x lățime 10.3 x înălțime 13.8 cm

Autonomie

Surveyor Ultra: 1.2 ore

Puterea de consum

Surveyor Ultra: 22 W

Temperatura de operare

Surveyor Ultra: între -10°C până la +40°C

  

Clasificarea sistemelor laser după nivelul de siguranță

Din motive de siguranță, sistemele laser sunt clasificate după riscul potențial de a provoca leziuni la nivelul ochilor și al pielii. Clasificarea se face după lungimea de undă folosită (adică culoarea), după puterea și modul de emisie al laserului care poate fi pulsat sau continuu.

Producătorii sunt obligați prin lege să menționeze clasa de siguranță a produsului care folosește tehnologie laser și aceasta va apărea pe produs scrisă ori cu cifre arabe, ori cu cifre romane.

După legislația europeană, sistemele laser sunt clasificate în 7 clase, după cum se poate vedea și în imaginea de mai jos: 1, 1M, 2, 2M, 3R, 3B, 4. Clasa 1 este cea mai sigură clasă, specificând faptul că produsele nu prezintă niciun pericol pentru utilizator în condiții normale de folosință. Produsele ce fac parte din această clasă folosesc lungimi de undă ale fasciculului laser ce pot fi văzute cu ochiul liber fără a cauza probleme ochilor.

După cum se poate vedea și în imaginea de mai jos, fasciculele laser sunt sigure pentru piele până la clasa 2M, clasele 3R și 3B fiind sigure pentru piele în condiții speciale. Leziuni ale ochilor pot fi provocate în schimb de fasciculele aparținătoare claselor 3R și 3B, clasele 1-2M necesitând protecție a ochilor pentru siguranță. Sistemele laser ce fac parte din clasa 4 conțin fascicule de lumină la lungimi de undă ce provoacă leziuni ale pielii și ochilor.

Sistemul LiDAR YellowScan Fly & Drive face parte din clasa 1, fiind sigur atât pentru ochi, cât și pentru piele.

Clasification and properties of laser systems

Clasificarea și proprietățile sistemelor laser © YellowScan 2021

Demonstrația produsului

Achiziția datelor cu drona este extrem de facilă și rapidă, însă ce se întâmplă atunci când proiectul de scanare include zone urbane unde obținerea avizelor de zbor este mai grea sau chiar imposibilă? YellowScan Fly & Drive este soluția care permite achiziția datelor chiar și în zonele unde zborul este restricționat.

Materialul video de mai jos conține folosirea sistemului Fly & Drive pe un exemplu concret și anume scanarea unei zone ce conține atât teren cu vegetație, cât și zona urbană. Pentru zona de vegetație s-a montat LiDAR-ul pe o dronă DJI Matrice 600, iar pentru zona urbană, sistemul s-a montat pe o mașină și scanarea s-a făcut de la sol.

Durata: 6 minute.

 

La Orizont este distribuitor oficial și exclusiv în România pentru produsele YellowScan. Pentru ofertă, detalii sau orice alte întrebări, contactați-ne la numărul de telefon +40 724 339 757, la adresa de e-mail ciprian.iorga@laorizont.ro sau prin intermediul formularului acesta.

Înapoi la blog