Amprenta la sol a cladirilor cu drone si sistem LiDAR

Studiu de caz: cum se obține amprenta la sol a clădirilor din norul de puncte în Stereo 70, EPSG:3844

Folosind o dronă DJI Matrice 300 RTK ce este capabilă să transporte o varietate de senzori, RGB, multispectral, termoviziune și in special LiDAR, cu care se poate obține amprenta la sol a clădirilor din norul de puncte în Stereo 70, EPSG:3844.

În proiectul nostru, zborul cu drona Matrice 300 RTK a fost planificat folosind aplicația UgCS. În ceea ce privește senzorul folosit am utilizat un senzor LiDAR de la YellowScan și anume Mapper+ cu o montură de 45°.

Montura LiDAR YellowScan pe drona

LiDAR pe drona montura YellowScan

Ce este UgCS?

UgCS este o aplicație de zbor pentru drone dezvoltată de SHP Engineering. Este disponibilă pentru dispozitive mobile și computere. UgCS oferă o varietate de funcții pentru controlul dronei, inclusiv planificarea zborului și controlul în timp real.

UgCS planificare zbor si control in timp real drone

Scopul misiunii a fost de a obține amprenta la sol a clădirilor pentru ca ulterior acestea să fie vectorizate în PIX4D Survey și prelucrate în software-urile aferente. Pentru a obține un nor de puncte cât mai calitativ am folosit un senzor LiDAR de la YellowScan, Mapper+ montat la 45° și am realizat o misiune de tip grid, tocmai pentru a captura cat mai multe date.

Montura de 45 grade LiDAR pe drona YellowScan

Exportarea datelor în sistemul de coordonate Stereo 70, EPSG:3844

Datele LiDAR colectate sunt procesate și exportate într-un sistem de coordonate creat de La Orizont împreună cu cei de la YellowScan pentru a nu exista erori de translație. Scopul acestui zbor a fost vectorizarea amprentei la sol a clădirilor.

Astfel că, pentru validarea rezultatelor am importat norul de puncte obținut din CloudStation în QGIS unde l-am suprapus peste un fișier .SHP creat din colectarea amprentei la sol a clădirii prin metoda clasică, cu stația totală. După aceasta, s-a realizat vectorizarea în AutoCAD și după cum se poate vedea în imaginile de mai jos, norul de puncte se suprapune perfect peste .SHP-ul exportat din AutoCAD, mai ales colțurile aflate sub acoperișul casei.

Stereo 70 vectorizare amprenta la sol LiDAR

Amprenta la sol LiDAR drone

În concluzie, printr-un zbor cu drona DJI Matrice 300 RTK folosind aplicația UgCS, puteți colecta date LiDAR de înaltă calitate. Cu puțină practică, veți fi capabil să efectuați zboruri precise și sigure.

 

Vedeți toată gama de produse YellowScan distribuite de către La Orizont aici.

Dacă ești topograf sau lucrezi în domeniul topografiei și cadastrului, poate te interesează acest articol despre PIX4D Survey.

Înapoi la blog