Dacă drona ta nu se încadrează în niciuna dintre clasele categoriei deschisă, este posibil să te încadrezi în categoria specifică. Ce presupune această categorie, care sunt limitările și reglementările EASA în vigoare, vei afla urmărind acest articol.
Categoria specifică
Dacă drona ta nu se încadrează în categoria deschisă, iar riscul pe care îl presupune operarea UAS-ului este mediu, atunci drona ta se încadrează în categoria specifică. Dacă riscul operării dronei este mare, atunci vorbim despre operațiuni ce țin de categoria certificată.
Situații în care drona este operată în categoria specifică:
- UAS-ul zboară mai sus de 120 m deasupra nivelului solului,
- are greutatea maximă la decolare mai mare de 25 kg,
- zboară înafara razei vizuale a pilotului (BVLOS – Beyond Visual Line Of Sight),
- dacă transportă pachete,
- drona este operată într-un mediu urban cu greutatea maximă la decolare mai mare de 4 kg sau fără etichetă de identificare a clasei (cum să obții eticheta de identificare a clasei pentru drona ta Mavic 3 E sau Matrice 30).
Înregistrarea pentru operarea dronei în categoria specifică
Dacă operezi o dronă în categoria specifică, trebuie să te înregistrezi ca operator UAS la autoritatea națională pentru aviație în țara unde ai domiciliul (dacă ești persoană fizică) sau unde ai sediul principal al afacerii dacă ești persoană juridică. În România, operatorii se pot înregistra pe site-ul Autorității Aeronautice Civile Române, secțiunea drone.
Totuși, vestea bună este că dacă ești deja înscris ca operator de dronă (de exemplu fiindcă ești înregistrat pentru a efectua operațiuni în categoria deschisă), nu este necesară o înregistrare suplimentară pentru a zbura în categoria specifică.
Cum zbori în categoria specifică și de ce ai nevoie?
Categoriile în care se poate zbura o dronă se clasifică în funcție de riscul pe care îl prezintă misiunea. Astfel, operațiunile cu risc mic se încadrează în categoria deschisă, cele de risc mediu în categoria specifică, iar operațiunile ce prezintă un risc ridicat intră în categoria certificată.
Pentru a zbura în categoria specifică, verificați dacă operațiunea dvs. se încadrează într-un scenariu standard (STS). Dacă este aplicabil, nu aveți nevoie de o autorizație, dar trebuie să depuneți o declarație la Autoritatea Națională pentru Aviație. Un scenariu standard (STS) este o operațiune definită în Anexele la regulamentul privind dronele (Regulamentul UE 2019/947). Trebuie să utilizați o dronă marcată cu eticheta de identificare a clasei corespunzătoare (5 sau 6). După depunerea declarației la Autoritatea Națională pentru Aviație, veți primi confirmarea de primire și de caracter complet de la Autoritatea Națională a Aviației și veți opera respectând limitările scenariului standard. În caz contrar, există și alte variante prin care un operator de drone poate zbura în categoria specifică:
- O autorizație operațională prin efectuarea unei evaluări a riscului operațiunii preconizate folosind o metodologie pentru evaluarea riscurilor; o metodă posibilă este SORA (evaluarea specifică a riscului operațional) pe care o puteți găsi la anexa AMC1, articolul 11 din Regulamentul (UE) 2019/947. Această metodologie ajută la identificarea nivelului de risc al operațiunii și la identificarea atenuărilor și a obiectivelor de siguranță operațională necesare pentru a asigura siguranța operațiunii. Atunci când operatorul de drone consideră că a pus în aplicare măsuri satisfăcătoare pentru a asigura siguranța operațiunii, transmite toate informațiile către Autoritatea Națională pentru Aviație și solicită o autorizație de funcționare. Atunci când Autoritatea Națională a Aviației este mulțumită, oferă operatorului de drone autorizația, iar operațiunea poate fi demarată;
- O autorizație de funcționare printr-o evaluare predefinită a riscurilor (PDRA) ce vine ca o simplificare pentru evaluarea riscurilor. Pentru acele operațiuni care vor fi cele mai frecvente în Europa, EASA va efectua evaluarea riscurilor și va publica, ca mijloc acceptabil de conformitate cu regulamentul privind dronele, lista acțiunilor pe care operatorul de drone trebuie să le pună în aplicare pentru a efectua operația în siguranță. Mai este nevoie de o cerere de autorizare către Autoritatea Națională pentru Aviație, însă atât operatorul de drone, cât și Autoritatea Națională pentru Aviație vor beneficia de măsurile standardizate definite în PDRA. PDRA sunt publicate de EASA la anexa AMC conform articolului 11 din Regulamentul (UE) 2019/947; mai multe sceanrii sunt deja în curs de dezvoltare.
- Certificat de operator UAS ușor (LUC): este o certificare voluntară, după care Autoritatea Națională pentru Aviație poate aloca unele privilegii operatorului de drone.
- Operatorii de drone pot cere Autorității Naționale pentru Aviație să își evalueze organizația pentru a determina dacă sunt capabili să evalueze riscul unei operațiuni. Cerințele care trebuie demonstrate de operatorii de drone sunt definite în partea C a Regulamentului (UE) 2019/947. Când Autoritatea Națională pentru Aviație va fi mulțumită, aceasta va emite un certificat de operator UAS ușor (LUC) și va aloca privilegii operatorilor de drone în funcție de nivelul lor de maturitate. Privilegiile pot fi unul sau mai multe dintre următoarele:
- Să efectueze operațiuni acoperite de scenarii standard fără depunerea unei declarații;
- Să se autoautorizeze operațiunile efectuate de operatorul de drone și acoperite de o PDRA fără a solicita o autorizație.
- Să se autoautorizeze toate operațiunile efectuate de operatorul de drone fără a solicita o autorizație.
- Operatorii de drone pot cere Autorității Naționale pentru Aviație să își evalueze organizația pentru a determina dacă sunt capabili să evalueze riscul unei operațiuni. Cerințele care trebuie demonstrate de operatorii de drone sunt definite în partea C a Regulamentului (UE) 2019/947. Când Autoritatea Națională pentru Aviație va fi mulțumită, aceasta va emite un certificat de operator UAS ușor (LUC) și va aloca privilegii operatorilor de drone în funcție de nivelul lor de maturitate. Privilegiile pot fi unul sau mai multe dintre următoarele:
Poți afla mai multe detalii despre variantele prin care se poate obține o autorizație aici.
Câte zboruri pot efectua pe baza unei singure autorizații operaționale?
Din fericire, odată obținută autorizația operațională, în majoritatea cazurilor se poate zbura un număr nelimitat de zboruri în zona pentru care s-a obținut autorizația fără alte autorizații. Totuși, acest lucru poate suferi modificări dacă AACR-ul limitează numărul zborurilor în autorizația operațională sau dacă operatorul zboară într-o zonă geografică ROMATSA, caz în care vei avea nevoie de o autorizație de zbor independentă de autorizația operațională.
Identificarea de la distanță a dronei
De la 1 ianuarie 2024, toate dronele care sunt operate în categoria specifică trebuie să fie echipate cu un sistem de identificare de la distanță. Lista producătorilor care oferă module care asigură un sistem direct de identificare de la distanță se poate găsi pe site-ul EASA și cuprinde producători precum Aerobits, Bluemark sau Involi.
Informațiile au fost preluate de pe site-ul oficial EASA.
Concluzie
Categoria specifică este categoria în care poți desfășura operațiuni cu drona care prezintă un risc mediu și care nu se încadrează în categoria deschisă. Există câteva lucruri de care merită să ții cont atunci când te gândești să zbori cu o dronă în categoria aceasta precum întocmirea unui manual de operațiuni, obținerea unei autorizații operaționale dar și verificarea zonei în care se va desfășura zborul cu harta zonelor geografice ROMATSA.