Crearea unui model digital arheologic cu ajutorul dronei
Folosirea dronelor în arheologie este tot mai des întâlnită deoarece acestea oferă imagini aeriene foarte detaliate deasupra siturilor și caracteristicilor arheologice, uneori acestea fiind folosite pentru a le putea găsi mai ușor.
Munca de teren în arheologie poate fi deseori epuizantă deoarece inspecția zonei de interes trebuie făcută la pas iar în cazul unei suprafețe mari sau foarte mari aceasta poate costa mult timp și resurse.
Cu ajutorul dronelor, inspecția siturilor arheologice este semnificativ mai rapidă și mai precisă, ulterior imaginile fiind procesate cu soft-uri de fotogrammetrie oferind o gamă variată de analize și măsurători care pot fi refolosite ori de câte ori este necesar.
Totodată monitorizarea siturilor arheologice oferă posibilitatea determinării modificărilor acestora cu privire la aspecte ca nivelul și avansul de vegetație, afectarea sau deteriorarea lor în urma activităților agricole sau motive naturale, care permit planificarea acțiunilor din timp.
Localizarea sitului arheologic analizat
Situl arheologic Susani – Gramurada de la Jupani este localizata pe latura nordică a localității Susani, com. Traian Vuia, jud. Timiș și face parte dintr-un grup de 4 movile. Acesta datează de la începutul epocii de bronz, mai exact Hallstatt A.
Modelul 3D
Modelul 3D poate fi folosit pentru măsurători și pentru crearea tururilor virtuale. De asemenea zonele descoperite pot fi scanate în vederea unei înțelegeri mai bune asupra sitului și vizualizarea sa în spațiu. Folosind modelul 3D, el poate fi folosit pentru reconstrucția digitală.
Ortofotoplan
Pentru obținerea unei precizii înalte, echipa a folosit GCP-uri (ground control points) georeferențiate care cu ajutorul acestora s-a reușit crearea unui model de o precizie de 0.55 cm.
Zborul a avut loc la o altitudine de cca. 40 m deasupra sitului, iar intervalul camerelor a fost setat la 2 secunde. Pentru crearea modelului au fost folosite 920 de fotografii, rezultând într-un dense point cloud de 150.094.956 puncte, iar modelul 3D conține 30.018.902 de poligoane.
Ortofotoplanul prezentat are o rezoluție spațială de 2.61cm/pixel.
Datorită acurateții ridicate se pot face măsurători 2D exacte între săpături determinând cu ușurință locația descoperirilor.
Model digital al elevației
Rezoluția DEM-ului (digital elevation model) este reprezentarea digitală a suprafeței pământului și oferă o perspectivă detaliată a tuturor denivelărilor prezente pe suprafața analizată. În urma analizelor efectuate, rezoluția DEM-ului prezentat este de 1.98cm/pixel.
Linia marcată cu numărul 1 reprezintă adâncimea săpăturilor făcute în vederea descoperirilor arheologice, unde movila de pământ are o înălțime de circa 4.8 m iar descoperirile au fost făcute la o adâncime de 3.7 m.
CONCLUZIE
Digitalizarea proiectelor de acest tip aduc avantaje precum posibilitatea colaborării la distanța cu alți arheologi dar și flexibilitatea în decizii.
Dacă ți-a plăcut acest articol vezi și alt proiect arheologic la care echipa La Orizont a avut parte.