Agricultura de precizie

24 APRILIE 2023

Ce este agricultura de precizie?

Agricultura de precizie, agricultura 4.0 si managementul culturilor specifice este realizata cu ajutorul vehiculelor aeriene profesionale fara pilot (UAV sau drona), echipate cu camere multispectrale sau RGB.

Rolul agriculturii de precizie

Imaginile realizate cu ajutorul dronei sunt transformate in harti care pot fi utilizate pentru a optimiza cu precizie aporturile de input-uriculturi, cum ar fi: apa, ingrasaminteant, substante chimice si tratamente (erbicide, regulatoare de crestere prin aplicatii cu rata variabile)

Practicand agricultura de precizie cu drona, fermierii pot lua cele mai bune decizii, rezultatele obtinute ii ajuta pe fermieri sa inteleaga si sa isi gestioneze mai bine culturile fara a se mai baza pe estimari si incertitudine.

Avantajele in agricultura de precizie

Metodele traditionale privesc intregul camp ca singura unitate de baza pentru aplicarea masuratorilor agrotehnice si estimarea recoltei. Agricultura de precizie implica o stategie bazata pe examinari de precizie, in timp real, privind conditia mediului.

Avand posibilitatea de a lua decizii bazate pe analiza computerizata si nu pe o baza arbitrara, echipa LA ORIZONT elimina factorul de eroare uman cu ajutorul dronelor si tehnologiei de ultima generatie.

Agricultura traditionala vs. Agricultura de precizie

Cum se integreaza drona in agricultura de precizie?

Integrarea dronelor in agricultura de precizie asigura supravegherea pe arii extinse, intr-un timp scurt, evaluand terenurile si culturile fara ca fermierii sa se mai deplaseze pe teren, dar si sa ia rapid decizii in eventualitatea unor probleme.

Tipuri de analize in agricultura de precizie cu drona oferite de echipa La Orizont sunt urmatoarele:

  • Numararea plantelor cu drona

    Numărarea plantelor cu drona

    Numărarea plantelor se poate realiza ca urmare a tehnologiei “image recognition” și astfel elimina din algoritm plantele care nu fac obiectul analizei. Astfel se pot crea analize specifice cu identificarea zonelor care sunt peste sau sub pragul densității standard folosite la semănat.

  • Infestarea cu buruieni

    Agricultura de precizie intervine in ajutorul fermierilor si combate daunatorii culturilor agricole prin aplicarea controlata a insecticidelor, fungicidelor si a tratamentelor exact in zonele afectate, economisind astfel cantitati considerabile.

  • Infestarea cu dăunători

    Analizele de infestare cu daunatori (cauzate de insecte, soareci, melci sau alte organisme) sunt eficiente in a detecta diferite tipuri de daunatori doarece intreaga suprafata este analizata, incluzand solul, plantele si culturile.

  • Stres hidric și băltiri

    Recunoasterea zonelor cu baltiri este cea mai grea sarcina, fara informatii precise cu privire la starea culturii. Analiza baltirilor cu drone ajuta la identificarea cu exactitate a acestor zone si la reducerea impactului indiferent de dimensiunea culturii.

  • Rata de aplicare variabilă

    Hartile de aplicare variabila (RAV) ajuta fermierii sa isi creasca randamentele folosind niveluri optime de ingrasaminte, seminte sau substante chimice in anumite zone din culturile agricole unde inputurile vor aduce cea mai mare valoare adaugata.

  • Eficiență erbicid

    Analizele de boli ale plantelor identifica procentul si locatia exacta a bolilor plantelor cauzate de virusuri, ciuperci sau bacterii. Astfel fermierii pot aplica erbicid selectiv doar in zonele care prezinta probleme, aplicarea fiind cat mai eficienta si economica.

  • Model de elevație

    Rapoartele modelului de elevatie cu drona va ajuta sa obtineti o harta detaliata a tuturor punctelor de interes avand locatia georeferentiata, astfel fiind mai usor de determinat dimensiunea terenurilor arabile si corectarea lor.

  • Analiza pentru indici de stres

    Un indice de vegetație (numit și index vegetativ) este o valoare unică care cuantifică biomasa și/sau vigoarea plantelor pentru fiecare pixel dintr-o hartă generată în urma survolului cu drone.

1 din 8